Ένας δείκτης στην αγορά ομολόγων, που επί χρόνια έδειχνε «πράσινο», ξαφνικά σημαίνει συναγερμό. Οι επενδυτές που έχουν στραφεί φέτος μαζικά στο κρατικό και εταιρικό χρέος έχουν λόγο να ανησυχούν από την αιφνίδια άνοδό του. Γιατί την τελευταία φορά που συνέβη αυτό ακολούθησε το μεγαλύτερο ξεπούλημα ομολόγων από το 2009, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Ο δείκτης δεν είναι άλλος από το λεγόμενο term premium. Είναι ο συντελεστής αποζημίωσης, που λαμβάνει ένας επενδυτής, όταν αφαιρεθούν όλες οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και κάποιων άλλων οικονομετρικών παραγόντων. Σήμερα τόσο για τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ όσο και για εκείνα της Γερμανίας έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του περασμένου τριμήνου. Ο αμερικανικός δείκτης μάλιστα οδεύει προς την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από τα τέλη του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού δικτύου.

Ύστερα από ένα θεαματικό ράλι έως και τον Αύγουστο, τα κρατικά ομόλογα (με λίγες εξαιρέσεις, όπως τα ελληνικά) βρέθηκαν υπό ελαφρά πίεση από τον Σεπτέμβριο, η οποία και εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω προσδοκιών ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι πιο κοντά σε μία επιμέρους συμφωνία για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.  Η ανάκαμψη των term premiums δείχνει τώρα ότι το ξεπούλημα έχει ακόμη μεγάλη συνέχεια.

Η απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ- που θεωρείται τίτλος αναφοράς για τις αγορές παγκοσμίως- έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά τριών μηνών, του γερμανικού έχει επιστρέψει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τα μέσα Ιουλίου και εκείνη των γαλλικών και βελγικών ομολόγων βρίσκεται και πάλι πάνω από το μηδέν. Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο κινείται και η απόδοση του ιαπωνικού δεκαετούς.

Οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο ανήσυχοι σχετικά με την διακράτηση μακροπρόθεσμων ομολόγων, καθώς οι φόβοι πους τους ωθούσαν να αγοράσουν ακόμη και τίτλους διάρκειας 100 ετών, φαίνεται να περιορίζονται, παρατηρεί το Bloomberg. H τάση αυτή σε συνδυασμό με το σήμα της Federal Reserve ότι θα τηρήσει στάση αναμονής για τώρα, ενισχύει τα term premiums.

Στα 10ετή αμερικανικά το term premium έχει αυξηθεί περίπου 42 μονάδες βάσης από τα τέλη Αυγούστου. Την περασμένη εβδομάδα ανήλθε έως και το -0,84% από -1,29% τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Στη Γερμανία το term premium του δεκαετούς είχε αρχίσει να υποχωρεί από τα μέσα του 2014, ενώ από το 1999 έως και τότε είχε κινηθεί από τις 100 έως τις 250 μονάδες βάσης. Κατάρρευσε στις -100 μονάδες βάσης στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά είχε ανακάμψει στις -88  τον Οκτώβριο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Unicredit και έχει αυξηθεί περαιτέρω έκτοτε.

naftemporiki.gr