Ο Ανδρέας Λοβέρδος διώκεται ποινικά για την υπόθεση της Novartis έπειτα από το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που εξέτασε τις πράξεις του πρώην υπουργού Υγείας για ένα συγκεκριμένο διάστημα, την περίοδο 2011-2012.

Στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ αποδίδεται η κατηγορία για τη διάπραξη του αδικήματος της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση και η Εισαγγελία ζητεί την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του μετά την άρση ασυλίας του, στις αρχές Οκτωβρίου, από τη Βουλή, την οποία είχε ζητήσει και ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα που είχε αποστείλει η Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή από τον περασμένο Απρίλιο, ο πρώην υπουργός Υγείας κλήθηκε για εξηγήσεις. Τελικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος ελέγχεται ποινικά για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2011 έως τον Μάιο του 2012 και για τις τιμολογήσεις- κοστολογήσεις τεσσάρων φαρμάκων της Novartis [Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis].

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που απέστειλαν στη Βουλή, στηρίζουν την κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκδόθηκαν από συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία.

Τα τέσσερα αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε τιμές αρκετά πιο υψηλές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την αρχή αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε επιλήψιμες πράξεις σε σχέση με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας και έχει προβεί σε νομικές ενέργειες κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς.

zougla.gr