Ο Μίτος, αγγλιστί «The Thread»Η Μουσική των Σφαιρών του Βαγγέλη Παπαθανασίου είναι ελληνική

Γράφει η Εφη Αγραφιώτη

Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Τριάντη , πρώτη παράσταση, σήμερα.
Δύο «αταίριαστοι» κόσμοι επί σκηνής, συμπλέουν, αντιπαρατίθενται, εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και καταφέρνουν , πάντα μέσα από τη μουσική και το χορό να γιορτάσουν τη συνεννόηση των στοιχείων της οικουμένης. Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους, δημιουργώντας μια συγκλονιστική ανάταση, που σε καθηλώνει.

Από τη μία οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που φανερώνουν την διαχρονία του Ελληνικού Πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός που επιθυμεί να χορέψει ποντιακό και ηπειρώτικο, πεντοζάλη και σμυρνέικο του γάμου. Κι ένα νήμα, ένας μίτος που τους ενώνει σε ένα εγκόσμιο φυσικό περιβάλλον! Για να είμαι ειλικρινής, πουθενά δεν αρμόζει ο αγγλικός τίτλος. Μίτος, αυτός έπρεπε να είναι ο τίτλος της παράστασης αυτής. Mitos,της Αριάδνης. Όλοι στην Ευρώπη ξέρουν τι είδους νήμα ήταν αυτό.

 

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Γνωρίζοντας την δύναμη της μουσικής ως Θείας Δύναμης που προϋπήρχε του ανθρώπου, όσο τίποτα άλλο, και συνδυάζοντάς την με την αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση, τον χορό, πήρα το βασικό ερέθισμα που με έκανε να ασχοληθώ με το εγχείρημα, την συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων του πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μου, σήμερα. Μία ολιστική προσέγγιση της εξέλιξης του ανθρώπου. Αυτό το έργο είναι μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον.

Έξοχη ανασκαφή, πράγματι!!!!

Είναι μια ωδή της ελληνικής ιστορίας του πολιτισμού που περνάει κάθε γήινο σημείο και γίνεται σύμβολο, κίνηση στο σώμα των χορευτών, συνύπαρξη μουσικών εκφράσεων, ταξιδεύοντας μας σε άλλους κόσμους.

Πρωτότυπη μουσική Βαγγέλης Παπαθανασίου, Σκηνοθεσία – χορογραφία Russell Maliphant. Φωτισμοί Michael Hulls

Κοστούμια  Μαίρη Κατράντζου, ρούχα εμπνευσμένα από Μινωικά αγγεία, μοναδικής αισθητικής και ομορφιάς! Μπράβο στο νέο αυτό κορίτσι, τίποτε δεν είναι τυχαίο στη δεκαετή της πορεία. Οι δυο Έλληνες ήταν άφταστοι πρωταγωνιστές στην παράσταση.

 

Χορευτές: Δημήτρης Δελής, Μαργαρίτα Δημητριάδη, Αναστάσης Καραχανίδης, Ηρώ Κόντη, Μήνα Λέτσου, Ηλίας Μπαγεώργος, Λίνα Ντεμελή, Χρήστος Ξυραφάκης, Δημήτρης Παγανός, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Θεμιστοκλής Παυλής, Ηώ Σπηλιωτοπούλου, Δάφνη Σταθάτου, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Μαρία Τσιγγίστρα, Γιώργος Τσώλης.

Μουσικοί: Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα) Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα),Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ),Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο)  Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα). Ο συνδυασμός των παραδοσιακών οργάνων με τους ήχους του Παπαθανασίου παντού άφταστος!!!!

Πολυφωνικό σύνολο: Βαγγέλης Κότσου, Νίκος Μενουδάκης, Παναγιώτα Μπαλινάκου, Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα, Αθηνά Σιδέρη, Αλέξανδρος Τσιμέκας

Μη χάσετε την παράσταση. Μου είπαν ότι σε όλες τις κατηγορίες εισιτηρίων υπάρχουν κάποια διαθέσιμα εισιτήρια.
Θα μαγευτείτε, θα ονειρευτείτε θα νιώσετε δεκάδες φορές την επιθυμία να δώσετε τα χέρια για να χορέψετε και να τραγουδήσετε με τους καλλιτέχνες στη σκηνή. Θα προσμετρήσετε λεπτομέρειες που συχνά εκτιμούμε αναφερόμενοι στον «ελληνικό» πολιτισμό 25 αιώνων, αλλά συνήθως αδιαφορούμε για την παγκοσμιότητα που η δυναμική του στήριξε. Εγώ είδα καθαρά σήμερα το πόσο η μουσική είναι μητέρα της επικοινωνίας των αρχέγονων και των σημερινών ανθρώπων με την ιστορία τους.

Έφυγα ενθουσιασμένη, συγκινημένη, εμπνευσμένη. Έχω να σκεφτώ πολλά.