Γράφει η Ξένη Δ.Μπαλωτή

1834, Bordeaux: οι αδελφοί Blanc, τραπεζίτες στο επάγγελμα, αναμένουν με αγωνία τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Παρισιού που φτάνουν στην πόλη τους με δύο ώρες καθυστέρηση ώστε να γίνουν και εκεί οι τελευταίες κινήσεις στο Χρηματιστήριο τους και μετά να μετρήσουν κέρδη και χασούρα.

Όμως, αυτή η καθημερινή αγωνία δεν αντεχόταν…και αποφάσισαν να βρουν την λύση.

Από το 1794, είχε ανακαλυφτεί στο Παρίσι ο οπτικός τηλέγραφος και τα νέα, σε όλη τη χώρα, μεταφέρονταν μέσω αυτού. Το σύστημα του ήταν πολύπλοκο και κάθε λάθος που παρουσιαζόταν στην μετάδοση του μηνύματος ακύρωνε όλη την εργασία και ξανά από την αρχή. Αυτό το «ξανά» αξιοποίησαν οι αδελφοί Blanc ως εξής: βρήκαν τον κατάλληλο εργαζόμενο στον τηλέγραφο, του έδειξαν με τον τρόπο τους πόσο… τον αγαπούν και η δουλειά έκλεισε: όταν το χρηματιστήριο είναι στα επάνω του θα γινόταν στο μήνυμα ένα συγκεκριμένο λάθος και όταν ήταν στα κάτω του, κάποιο άλλο.76647943 794203207690861 1405987780915363840 n

Από το 1834 και για δύο χρόνια το σύστημα λειτούργησε άψογα και τα κέρδη για τους Τραπεζίτες αυξάνονταν σταθερά. Στις εύλογες απορίες που δημιουργήθηκαν, η απάντηση ήταν μέσα στο πνεύμα της εποχής τους: η διαίσθησή μας δουλεύει άριστα!

Όμως, μία ημέρα, ο υπάλληλος αρρώστησε σοβαρά και για να μην δημιουργηθεί κενό στην ενημέρωση, βρήκε έναν συνάδελφο, του είπε το κόλπο και αυτός έπιασε αμέσως δουλειά: ενημέρωσε τον βασιλιά Λουδοβίκο-Φίλιππο που αναφώνησε: «καταστραφήκαμε! Χάκαραν το Κράτος!» ή τέλος πάντων κάτι παρόμοιο αφού τότε ούτε ο όρος υπήρχε, ούτε η πληροφορική.

Όμως, αυτό το περιστατικό αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη υποκλοπή κρατικών δεδομένων.

Οι αδελφοί Blanc συνελήφθηκαν, αλλά μετά από λίγες ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο δικαστήριο που έγινε με ένα χρόνο καθυστέρηση, αθωώθηκαν.  Λογικό. Δεν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την υποκλοπή δεδομένων. Αυτός ήρθε μετά από τρία χρόνια.

Ηθικό δίδαγμα: για άλλη μία φορά το Κράτος ήρθε δεύτερο όταν συναγωνίστηκε με την φαντασία και τις ικανότητες των πολιτών του!

Το γεγονός αυτό επικαλέστηκε η εφημερίδα της Αργεντινής «La Nacion», τον περασμένο Ιούνιο για να δώσει μερικά μαθήματα πολιτικής στην κυβέρνηση της χώρας της.