Η πρώτη δίκη ενός αστυνομικού που κατηγορείται για άσκηση βίας κατά των «κίτρινων γιλέκων» ξεκινά σήμερα Πέμπτη στο Παρίσι σε τεταμένη ατμόσφαιρα, έναν χρόνο μετά την έναρξη αυτής της κοινωνικής κρίσης που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις κατ΄επανάληψη ανάμεσα στους διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, και πολλές καταγγελίες για αστυνομική βία.

Ο αστυνομικός, ο οποίος έχει προσαχθεί σε δίκη γιατί πέταξε ένα κομμάτι τσιμέντου από το πεζοδρόμιο προς την κατεύθυνση των «κίτρινων γιλέκων» την 1η Μαΐου, κατηγορείται για «εκ προθέσεως βιαιοπραγία».

Η δίκη του ξεκινά πέντε ημέρες μετά τις νέες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης, κατά τις διαδηλώσεις που σημάδεψαν την πρώτη επέτειο του κινήματος.

Άλλος ένας διαδηλωτής των «κίτρινων γιλέκων» έχασε την όρασή του από το ένα μάτι μετά τον τραυματισμό του από βλήμα που εκτοξεύθηκε από την αστυνομία στην Πλας ντ’ Ιταλί, όπου εκτυλίχθηκαν πολύωρα επεισόδια βίας.

Από την έναρξη αυτού του κοινωνικού μετώπου, που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ενός νέου φόρου, τα «κίτρινα γιλέκα» καταγγέλλουν την αστυνομική βία και τη χρήση βομβίδων και των λεγόμενων εκτοξευτών αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, LBD) από τις δυνάμεις της τάξης.

Οι τελευταίες κατηγορούν την επανάληψη της βίας από ριζοσπαστικά στοιχεία. Συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές, περίπου 2.500 διαδηλωτές και 1.800 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν τραυματιστεί από την αρχή του κινήματος.

Σε βίντεο που διαμοιράστηκε χιλιάδες φορές μεταξύ των χρηστών των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, ο αστυνομικός φαίνεται να εκτοξεύει μια πλάκα τσιμέντου από το πεζοδρόμιο προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών την 1η Μαΐου. Τα πλάνα δεν δείχνουν πού έπεσε η πλάκα και αν τραυματίστηκε κάποιος.

Η σκηνή εκτυλίσσεται μπροστά από το νοσοκομείο Πιτιέ-Σαλπετριέρ, στο 13ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διάρκεια μιας ημέρας που σημαδεύτηκε από συγκρούσεις.

«Δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν αντιμέτωποι με την οργή για πολλές ώρες εκείνη την ημέρα», υποστηρίζει ο δικηγόρος του αστυνομικού, Λοράν Μπογκέ, που θα ζητήσει την απαλλαγή του.

Μερικά λεπτά νωρίτερα ο διοικητής της μονάδας του είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πρόσωπο από πλάκα τσιμέντου που είχε εκτοξεύσει ένας διαδηλωτής. Ο αξιωματικός είχε νοσηλευτεί για τραυματισμό στο κρανίο.

«Η πράξη είναι καταδικαστέα διοικητικά αλλά από νομική άποψη έχω αμφιβολίες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αστυνομική πηγή. «Η διαδικασία θα επιτρέψει να προσδιοριστεί, ή όχι, η ενοχή, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ταυτοποίηση θυμάτων».