Η κ. Γεννηματά (της οποίας η θητεία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει λήξει και χρειάζεται να επιδιώξει την επανεκλογή της) είναι εν ενεργεία πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Στο οποίο το ΠΑΣΟΚ μετέχει ως…ιδρυτική συνιστώσα, μαζί με άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Όταν, λοιπόν, κάποιοι επικριτές της είπαν, “άσε τι είσαι στο ΚΙΝ.ΑΛ, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είσαι πλέον, πρέπει να ξαναβάλεις υποψηφιότητα!”, αυτή το εξέλαβε (και σωστά…) ως αμφισβήτηση της ηγεσίας της… γενικώς, από επίδοξους διαδόχους της. Και σκέφθηκε για να τους αντιμετωπίσει, να κάνει ένα συνέδριο… στα γρήγορα, που να αποφασίσει ότι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ είναι αυτοδικαίως και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ! Και να σταματήσει το παραμύθι…

Έστησε ένα, κυριολεκτικά, fast-track συνέδριο με απολύτως ελεγχόμενη σύνθεση ( αντιπρόσωποι θα είναι όσοι είχαν εκλεγεί τον Μάρτιο ως σύνεδροι… του ΚΙΝ.ΑΛ, και όσοι είχαν εκλεγεί στο προηγούμενο συνέδριο του ατόφιου ΠΑΣΟΚ, το 2015!). Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι εργασίες του θ’ αρχίσουν το απόγευμα του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν μετά το μεσημέρι της Κυριακής. Δηλαδή όλες κι’ όλες κάτι λιγότερο… 12 ώρες “προβληματισμού και διαλόγου”!

Όλο αυτό τώρα, είναι απλώς το περιτύλιγμα. Η ουσία είναι ότι αρκετοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, θέλουν να αναβιώσει το… κανονικό ΠΑΣΟΚ. Και φυσικά δεν συμφωνούν με τις κινήσεις της κ. Γεννηματά, την επαμφοτερίζουσα στάση της σ΄ ότι αφορά την προσέγγιση της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, τον μπρουτάλ τρόπο που ξωπέταξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για.. τα μάτια του Καμίνη, την αμήχανη και μη ξεκάθαρη μετεκλογική πολιτική της.

Αυτή την ομάδα, δείχνει να την εκπροσωπεί ο Παύλος Γερουλάνος. Που τα πήγε καλά ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων αλλά η κ. Γεννηματά δεν τον συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Ενυπάρχουν σ’ αυτήν (συγκυριακά ή όχι θα φανεί μελλοντικά) στελέχη και “κεντρώα” και “αριστερά”. Που την θεωρούν “λίγη”. Και που θέλουν αναβίωση του κανονικού ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι τουλάχιστον η πλατφόρμα Γερουλάνου. Πάλι όμως… προσχηματικά,τυπικά!
Γιατί όπως γνωρίζουν οι πάντες, η επίσημη και τυπική αναβίωση του ΠΑΣΟΚ, είναι αδύνατη. Για πρακτικούς λόγους: το ΑΦΜ του παλαιού κόμματος είναι τόσο υπερχρεωμένο ώστε τυχόν επανενεργοποίηση του θα σήμαινε αυτόματη και επίσημη χρεωκοπία του, και έναρξη δικαστικών διεκδικήσεων των χρεών! Κάπου πίσω από τις διακηρυκτικές προθέσεις κρύβονται σαφέστατα πολιτικές πικρίες και φιλοδοξίες.

Αποτελεί ο κ. Γερουλάνος σοβαρή απειλή για την κ. Γεννηματά; Λίγοι είναι αυτοί που το πιστεύουν. Η επικρατούσα εντύπωση είναι απλώς “χτίζει” ένα προφίλ για… μελλοντική χρήση ανάλογα με τις εξελίξεις. Επισημαίνεται μια… υφέρπουσα συμπάθεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζεται η προσέγγιση Γερουλάνου με το “Πράττω” και τον κ. Κοτζιά. Θέλει, δηλαδή, να “παίζει”, και βλέπουμε…
Ο κ. Γερουλάνος έχει ετοιμάσει ένα ψήφισμα και κυνηγάει υπογραφές για να το περάσει, προκειμένου στο “συνέδριο” να υπάρξει εκλογή νέων αντιπροσώπων. Που θεωρεί ότι δεν θα είναι ελεγχόμενοι από την κ. Γεννηματά και εν πάσι περιπτώσει θα συνιστούν μια σοβαρή και συγκροτημένη “αντιπολίτευση”. Οι “προεδρικοί” περί την κ. Γεννηματά, πιστεύουν ότι το όλο εγχείρημα δεν έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι περάσει ή όχι το ψήφισμα, ή όλη “κίνηση Γερουλάνου” κάνει ζημιά στο Κίνημα. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Κώστας Σημίτης δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα παραβρεθούν στο συνέδριο. Από το οποίο είναι βέβαιο ότι θα απουσιάζει και ο τρίτος κατά σειρά πρώην και τέως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο μόνος άξιος λόγου εσωκομματικός αντίπαλος της κ. Γεννηματά, είναι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης. Ο οποίος, όμως, δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το συνέδριο ως γήπεδο αναμέτρησης. Θεωρεί ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα πράγματα και η δυναμική που έχουν, δουλεύουν υπέρ του. Προσδοκά το κόμμα να του πέσει στα χέρια ως ώριμο φρούτο. Οι “δικοί” του, άλλοι θ’ ασκήσουν κριτική αλλά μη… υπερβαίνοντες τα εσκαμμένα άλλοι θα απουσιάζουν για να μην νομιμοποιήσουν το… ολίγη από “συνέδριο”.

Θα τραβήξει την αμφισβήτηση και την κόντρα μέχρι τέλους το Σαββατοκύριακο ο κ. Γερουλάνος, ή θα αναδιπλωθεί; Κι’ αν το τραβήξει, από…Δευτέρα η κ. Γεννηματά θα πραγματοποιήσει τις απειλές της ότι μετά ο συνέδριο δεν πρόκειται να ανεχθεί νέα κύματα γκρίνιας, μιζέρια και υπονόμευσης των στόχων;
Αυτά, στα κομματικά απαράτ, τις κάμαρες και τις παρακάμαρες. Τους ψηφοφόρους και τους οπαδούς του χώρου, δεν φαίνεται να τους θεωρούν ως βασική τους προτεραιότητα οι πρωταγωνιστές και οι κομματικοί κομπάρσοι. Τους αφήνουν να απορούν, να προβληματίζονται, να απογοητεύονται από τις καντρίλιες επώνυμων και επίδοξων. Ο κόσμος στον οποίον απευθύνονται, στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι κεντρώοι δημοκρατικοί πολίτες, που σιχαίνονται τις μικροκομματικές λογικές και επιθετικές προσωπικές φιλοδοξίες, τους ατέλειωτους βυζαντινισμούς.

Οι…ΠΑΣΟΚο-ΚΙΝ.Αλίτες, είναι λάθος να θεωρούν ότι όσοι τους απέμειναν στο εκλογικό σώμα, είναι… εγκλωβισμένοι και δεν έχουν που αλλού να στραφούν.
Ή ότι θα διστάσουν να τιμωρήσουν…