Γράφει η Ξένη Δ.Μπαλωτή

Μη μου πείτε ότι δεν ακούσατε ποτέ στα μαθητικά σας χρόνια το υπαρξιακό παράπονο: «μα! Κυρία, εγώ σήκωσα πρώτος/η το χέρι.» Σίγουρα, ναι.

Ε! λοιπόν, το ίδιο λένε και οι χώρες Πορτογαλία-Ισπανία όλο το χρόνο στην ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή τα 500 χρόνια από τον πρώτο περίπλου της Γης από τους Μαγγελάνο (1480-1521) και Ελκάνο (1476-1521).

Τόλμησε η Πορτογαλία να ζητήσει από την ΟΥΝΕΣΚΟ να εγγραφεί «ο δρόμος του Μαγγελάνου» στον Κατάλογο της πολιτιστικής της κληρονομιάς και αμέσως πρόβαλε βέτο η Ισπανία. Μπορεί ο Πορτογάλος Μαγγελάνος, είπε η Μαδρίτη, να ξεκίνησε το ταξίδι, αλλά οι Βurgos της Σεβίλλης το χρηματοδότησαν κατά 29% και ο Βάσκος Ελκάνο το τελείωσε. Οπότε, τι θα εγγράψει και τι δεν θα εγγράψει η ΟΥΝΕΣΚΟ είναι δική μας υπόθεση, είπαν οι Ισπανοί  ιστορικοί που συναντήθηκαν σε διεθνές συνέδριο στην πόλη Valladolid.

Αμ,δε! Ανταπάντησε η Λισσαβόνα. Κάντε μία βόλτα από το «Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου» και θα δείτε τι λένε οι Γερμανοί που και από ιστορία ξέρουν και από χαρτογραφία. Στην είσοδο του Μουσείου υπάρχουν τρεις προτομές: των Bartolomeu Dias, Vasco de Gama και Μαγγελάνου. Τρεις Πορτογάλοι ανάμεσα στους επτά μεγαλύτερους θαλασσοπόρους. Και ούτε ένας Ισπανός», ζήλεια!

Όσο για τον Ελκάνο, «ήταν παράνομο ότι συνέχισε το ταξίδι μετά τον θάνατο του Μαγγελάνου, τον Απρίλιο του 1521. Άλλωστε δεν ήταν παρά ένα μέλος του πληρώματος που ανήκε στην 5η σειρά της ιεραρχίας…», το συνεχίζει η Λισσαβόνα!

Και τι έκανε η ΟΥΝΕΣΚΟ; Περίμενε έως να τα βρουν μεταξύ τους οι δύο χώρες. Την 1η Απριλίου 2019 συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση προς την ΟΥΝΕΣΚΟ. Το έκαναν, αλλά φαίνεται πως η καθημερινή συντηρητική εφημερίδα ABC αντιμετώπισε την συμφωνία ως πρωταπριλιάτικο ψέμα και συνέχισε να σηκώνει το φλάμπουρο μίας διένεξης που κρατά 500 χρόνια. Το θέμα παραμένει ανοκτό.

Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται γι’αυτή την τεράστια υπηρεσία που προσέφεραν οι Μαγγελάνος και Ελκάνο στην ανθρωπότητα και θέλουν να το διασκεδάσουν, ας γνωρίζουν πως οι εορτασμοί και στις δύο χώρες που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2019 θα τελειώσουν το 2022.

Φανταστείτε, εάν ποτέ μας τύχει το δράμα να ζήσουμε τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι λεπτομέρειες της Ιστορίας θα έχουμε να «πληρώσουμε»…!

Εν τω μεταξύ, μεσολαβεί το 2021 μας και ελπίζω να μην το κάνουμε (γηγενείς, Φαναριώτες και Μολδοβλάχοι) όπως οι Ίβηρες συνευρωπαίοι μας.