“Οι`Αγκυρες δεν Ωφελούν” / Η Ρίτσα Μασούρα παρουσιάζει την ποιητική συλλογή της/ 9 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, στις 7.30μμ  στον πολυχώρο ΑΙΤΙΟΝ, Μακρυγιάννη

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη! Αυτό μου είπε ένας καλός φίλος όταν του ανακοίνωσα ότι κατόπιν προτροπής της Σύσσης Καπλάνη (εκδόσεις Φίλντισι) αποφάσισα να εκδώσω την ποιητική συλλογή μου.

Για χιλιοστή φορά και προς άρσιν τυχόν παρεξηγήσεων έσπευσα να επαναλάβω ότι ουδέποτε υπήρξα ποιήτρια με την ακριβή έννοια του όρου. Αποφάσισα να απλώσω σχεδόν όλη μου τη ζωή ή αποσπασματικά κάποιες στιγμές της πάνω σε στίχους, λιτούς, υπερβολικά απλούς, υπερβατικούς, ίσως και αποκρουστικά γήινους. Μπορεί να το έκανα λίγο υποτονικά ή πληθωρικά. Μπορεί να υπερέβαλλα, ειδικά όταν αναφερόμουν σε τρίτα πρόσωπα ή σε καταστάσεις που αφορούσαν τους άλλους. Εκ των υστέρων και ξαναδιαβάζοντας τους θα έλεγα ότι ήταν σπαράγματα ψυχής που κατέκλυσαν την τελευταία δεκαετία της πορείας μου. Παρ’ όλα αυτά πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο, ενδεχομένως εκθέτοντάς με ανεπανόρθωτα.

Δεν διεκδικώ το παραμικρό και από κανένα. Όμως πολύ θα ήθελα να σας δω στην παρουσίαση αυτής της συλλογής. Όχι για τίποτ’ άλλο, αλλά γιατί μεγαλώνω και χρειάζομαι αγκαλιές. Φίλοι, παλιοί συνάδελφοι, άγνωστοι διαδικτυακοί συνομιλητές ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά. Θα σας κεράσω και γλυκάκι, αν αυτό θα σας βοηθήσει να πείσετε τον εαυτό σας να έρθετε!

 ΥΓ 1. Ένα τεράστιο ευχαριστώ στον χαρισματικό εικαστικό μας Γιάννη Ψυχοπαίδη που νομίζω ότι ώθησε όμορφα προς την επιφάνεια τη δική μου αγωνία.

ΥΓ 2.Ένα τεράστιο ευχαριστώ στη Σύσση Καπλάνη για τη δουλειά της, την αισιοδοξία της και τον τρόπο που με αντιμετώπισε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας.

 Η συλλογή έχει τον τίτλο : Οι Άγκυρες δεν Ωφελούν

….. και τότε θυμήθηκα

Πως καμιά φορά οι άγκυρες δεν ωφελούν

Λιμνάζουν οι βάρκες σα μείνουν ώρες δεμένες στο μουράγιο

Το ίδιο κι οι άνθρωποι.

Λιμνάζουν και λεκιάζουν το γαλάζιο της θάλασσας

Γι’ αυτό και ώρες ώρες γίνονται αποδημητικά πουλιά

Χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα επιστρέψουν.

Σήκωσα το χέρι σαν σε μια κίνηση συμβιβασμού

Ούτε που γύρισες να με κοιτάξεις

Το χέρι έμεινε μετέωρο

Συμβιβασμένο χέρι

Μιας μοναχικής πια γυναίκας

 

Δείτε την πρόσκληση, δείτε τους εκλεκτούς ομιλητές, δείτε και τη διεύθυνση του πολυχώρου ΑΙΤΙΟΝ. Είναι πολύ εύκολο και φυσικά ελάτε στις 7.30μμ, όχι στις 8 που αναγράφεται στην πρόσκληση, γιατί ξέρετε, εμείς το ακαδημαϊκό τέταρτο το κάνουμε ημίωρο και βάλε.