Με επικριτικό τίτλο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει πως η Κύπρος “γαντζώνεται” στη γλύκα της Golden Visa, παρά τα σκάνδαλα.

Όταν ο Τζο Λόου αποφάσισε να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ στην Αγία Νάπα, στην Κύπρο το 2015, υπήρχε ένα πρόσθετο όφελος για τον Μαλαισιανό επιχειρηματία: ένα κυπριακό διαβατήριο. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times σε εκτενές τους δημοσίευμα, που χρησιμοποιούν το παράδειγμα του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία για να αναδείξει τα προβλήματα του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος.

Τώρα ο ερευνώμενος ρόλος του Λόου σε ένα διεθνές σκάνδαλο διαφθοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε εθνική κατακραυγή στο μικρό αυτό κράτος της Μεσογείου, θέτοντας ερωτήματα προς την κυβέρνηση της Λευκωσίας, τον επικεφαλής της κυπριακής εκκλησίας που έκανε λόμπι για λογαριασμό του και τις επιχειρήσεις που χειρίζονται τέτοιες συναλλαγές.

Η υπόθεση οδήγησε σε επανεξέταση του τι σημαίνουν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι «εγγενείς κίνδυνοι» των σχεδίων αυτών στα κράτη μέλη της ΕΕ που προσφέρουν ιθαγένεια ή θεωρήσεις visa στους διεθνείς Κροίσους.

Οι Βρυξέλλες δημιούργησαν μια ομάδα, με σκοπό να προτείνει πρόσθετες διασφαλίσεις μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά οι επικριτές του μέτρου λένε ότι η αντίδραση είναι ανεπαρκής, στην προσπάθεια παύσης της διακίνησης ύποπτων χρημάτων και προσώπων, τα οποία εισέρχονται στην ΕΕ.

Η συνέχεια στο NewMoney