Σάνια: Ο κινεζικός παράδεισος όπου δυτικοί αναζητούν καλύτερη ζωή

Στιγμιότυπο 2019 11 27 5.06.27 πμ

Η πόλη Σάνια στο νησί Χαϊνάν της Κίνας είναι ήδη ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αρκετοί ξένοι όμως την επιλέγουν ως τόπο κατοικίας τους. Έρχονται εδώ για να εργαστούν σε διάφορους τομείς: από τον τουρισμό μέχρι την εκπαίδευση.

Μίλησαν για την επιλογή τους, στην εκπομπή Discover Sanya.

Ο δημοσιογράφος του euronews Ντέιμον Έμπλινγκ διαπίστωσε ότι οι εκπατρισμένοι που συνάντησε στη Σάνια δεν κοιτάζουν πίσω. Όλοι τους απολαμβάνουν τις δουλειές τους και πραγματικά ζουν στο 100% αυτό το παραδεισένιο νησί.

Η Σάνια, στο νότιο άκρο της νήσου Χαϊνάν της Κίνας, έχει μπει στον τουριστικό χάρτη, όσον αφορά ζητήματα υγείας και ευζωίας. Έχει τα πανέμορφα τοπία, ιαματικές πηγές και προσφέρει παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους. Είναι ένα τροπικό καταφύγιο για όσους ψάχνουν να χαλαρώσουν και να αναζωογονηθούν.

Οι κάτοικοι της νήσου Χαϊνάν έχουν πολύ μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Πολλοί φτάνουν τα 100 χρόνια. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται η κοιλάδα της μακροζωίας. Ονομάζεται Νανσάν και εδώ συναντάς πολλούς υπερήλικες.

Η Ναν Γιανγκ είναι διευθύντρια πωλήσεων στην Περιοχή Πολιτιστικής Ομορφιάς, Νανσάν. Μας εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη κοιλάδα συνδέεται με την μακροζωία; «Η κοιλάδα έχει σχήμα χελώνας και η χελώνα αντιπροσωπεύει την μακροζωία στην κινεζική ιστορία. Η μακροζωία οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι το περιβάλλον. Οι άνθρωποι που ζουν σε ένα καλό περιβάλλον ζουν περισσότερο. Και ο δεύτερος λόγος είναι η υγιεινή διατροφή. Εδώ τρώνε λαχανικά και όχι τροφές με υψηλή ενεργειακή αξία».

Πολλοί τουρίστες έρχονται στην Σάνια για να ανακαλύψουν μυστικά ευζωίας και υγιεινής διατροφής, αλλά και να δοκιμάσουν παραδοσιακές μεθόδους θεραπείας των πόνων και διάφορων σωματικών ενοχλήσεων. Το 1/3 των ασθενών που εξετάζονται καθημερινά σ’ αυτή την κλινική, είναι από το εξωτερικό.

808x454 cmsv2 aa2b0f65 abc1 505f 9a85 f5680d48b3e3 4221926

Η Λίνα Μπεζιαζίκοβα είναι από την Μολδαβία. Πάσχει από αυχενική σπονδύλωση. Έχει σοβαρά προβλήματα στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Έχει έρθει εδώ για βελονισμό, για να ανακουφιστεί από τους πονοκεφάλους και τους πόνους στην πλάτη. Η Σα Ρεν είναι επικεφαλής ιατρός του Κέντρου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής της Σάνια:

_«Υπάρχουν πολλές εξωτερικές θεραπείες και μέθοδοι ίασης. Εδώ χρησιμοποιούμε τώρα βελονισμό. Κάνουμε επίσης ζεστές κομπρέσες, λασποθεραπεία. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές κινεζικές μέθοδοι ίασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο βελονισμός είναι η καλύτερη θεραπεία. Είναι κάτι που δοκιμάζουν και αναγνωρίζουν πολλοί Ευρωπαίοι». _

808x454 cmsv2 28762761 41d8 5481 9106 b5752d7ebfed 4221932

Η Λίνα Μπεζιαζίκοβα επισημαίνει: « Είμαι χαρούμενη που ήρθα εδώ. Οι γιατροί είναι επαγγελματίες. Υπάρχουν καλοί διερμηνείς. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την συνεννόηση. Αισθάνομαι πολύ καλά τώρα. Είναι η έκτη συνεδρία μου. Δεν παίρνω πλέον χάπια και αισθάνομαι εξαιρετικά».

Πολλοί τουρίστες δοκιμάζουν τάι τσι. Οι απαλές, τελετουργικές κινήσεις που προέρχονται από τις αρχαίες κινεζικές παραδόσεις, βοηθούν να βρείτε την εσωτερική σας ηρεμία και ισορροπία. Αυτή η ομάδα καθοδηγείται από την μητέρα και τον γιο της, την Σινχόνγκ Γκούο και τον Τενγκφέι Σεν. Η Σινχόνγκ Γκούο είναι δασκάλα τάι τσι. Εξηγεί: «Το τάι τσι μπορεί να ρυθμίσει την πνευματική και σωματική σας ισορροπία. Βοηθά στην απαλή ροή της ενέργειας και του αίματος. Το σώμα σας μπορεί να έχει έναν υγιή τρόπο λειτουργίας. Έχω πολλούς ξένους μαθητές, που έρχονται να μάθουν τάι τσι στην Σάνια. Το σώμα τους δεν είναι σε καλή κατάσταση, έχουν πίεση, καρδιακά προβλήματα και πόνους στην σπονδυλική στήλη. Κάνοντας τάι τσι για ένα διάστημα, επανακτούν την υγεία τους».

Τα ιαματικά λουτρά είναι ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης στην περιοχή. Έχουν δημιουργεί πολυτελή συγκροτήματα που προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και βοηθούν στην αποκατάσταση των προβλημάτων υγείας: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα τροπικό δάσος. Οι ιαματικές πηγές είναι πολύ δημοφιλείς. Κάνουν καλό στην υγεία και την σωματική ευεξία» τονίζει η Ντόρις Ντιάο, βοηθός επικοινωνίας και μάρκετινγκ στο θέρετρο Double Tree του Χίλτον.