Αρχική ΘΕΜΑ Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε Τίρανα και Δυρράχιο. Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί....

Ανυπολόγιστες οι ζημιές σε Τίρανα και Δυρράχιο. Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί. Πρόβληματα συντονισμού

Στην Αλβανία δεν υπάρχει ο ικανός αριθμός μηχανικών για να ελέγξει τη στατικότητα των κτιρίων σε Δυρράχιο και Τίρανα. Ούτε όμως υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός ώστε η βοήθεια που φτάνει από πολλές χώρες να μπορεί να μοιραστεί σωστά στους πληγέντες.. Εκεί η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει συντονιστές, ειδικούς που θα μπορούν να συμβάλουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Ξανάρχισαν την Πέμπτη, μετά τη διακοπή λόγω κακοκαιρίας, οι επιχειρήσεις διάσωσης σε δύο σημεία στα ερείπια της πόλης του Δυρραχίου, που μετρά τις πληγές του, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία. Ήδη, έχει εντοπιστεί ένας νεκρός και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάσυρσης.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών από τον σεισμό είναι 49 και σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία αναζητούνται ακόμα 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

 

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες.

Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν  τις 3.480 άστεγους. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και τη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10 χιλιάδες.

Σεισμός στην Αλβανία: Ο συνολικός αριθμός των αστέγων ξεπερνάει τις 10.000

Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες.

Ωστόσο, από την Πέμπτη η πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Στα συντρίμμια του τετραώροφου σπιτιού του 40χρονου Μπέρτι Λάλα, μια ιταλική ομάδα έρευνας και διάσωσης ανέκτησε τα πτώματα της γυναίκας του, των διδύμων τους και του γιου τους, που καταπλακώθηκαν από το ταβάνι έχοντας αγκαλιαστεί στο κρεβάτι.

Ο παράλυτος μεγαλύτερος αδελφός του Λάλα παραμένει παγιδευμένος στα συντρίμμια του σπιτιού, που χτίστηκε σε έκταση όπου αποξηράνθηκε τέλμα στο Δυρράχιο, το κυριότερο αλβανικό λιμάνι. Η μεγαλύτερη κόρη του, οκτώ ετών, η μητέρα του, 79 ετών, και μια ανιψιά του ήδη έχει επιβεβαιωθεί πως χάθηκαν όλοι τους στην καταστροφή.

Όμως ο 17χρονος ανιψιός του ανασύρθηκε ζωντανός την Τρίτη. Κατά τα φαινόμενα σώθηκε, διότι ένα πλυντήριο μετακινήθηκε όταν έγινε ο σεισμός, παγιδεύοντάς τον αλλά προσφέροντάς του ταυτόχρονα προφύλαξη.