Ξένη Δ.Μπαλωτή

 

Ιαπωνία: η χώρα με τις κερασιές, τις γκέισες με τα όμορφα κιμονό τους, τη δυνατή οικονομία που τη φέρνει ανάμεσα στις 20 πλέον αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και το δημογραφικό της πρόβλημα που κάνει δύσκολη τη ζωή των «δοξασμένων γηρατειών» της χώρα. Γιατί, όσο και αν φαίνεται περίεργο, αυτοί πληρώνουν την ετήσια μείωση των γεννήσεων που τείνει να γίνει μάστιγα.

Όσο ο πληθυσμός δεν αυξάνεται και τα άτομα σε παραγωγική ηλικία μειώνονται και οι εργαζόμενοι δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, οι Ιάπωνες συνταξιούχοι αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού προκειμένου να αυξήσουν τα μηνιαία εισοδήματα τους. Σύμφωνα με ένα άρθρο που η δημοσιογράφος Y.Hamada δημοσίευσε σε ιαπωνική εφημερίδα (2.11.2019), αυτοαπασχολούμενος σε δικό του εκδοτικό οίκο μετά από 30 χρόνια εργασίας παίρνει σύνταξη 500€ μηνιαίως. Για το ενοίκιο του χρειάζεται 550€ και στα 70 του δεν είναι πολλές οι θέσεις που του προσφέρονται για να εργαστεί και όταν τη βρίσκει, τότε αρχίζει η εκμετάλλευση, τα παζαρέματα του μισθού και στο τέλος το «ξέρεις ότι δεν στερούμεθα προσφοράς, του εργοδότη. Ή παίρνεις εσύ τη θέση ή την αφήνεις για κάποιον άλλον.» Και ο συνταξιούχος γνωρίζει πως ακούει την αλήθεια. Μόνο στον κλάδο του προσωπικού ασφαλείας εργάζονται, στο Τόκιο, περισσότερο από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι, όχι μόνο άνω των 70 ετών, αλλά και των 80 ετών! Ο μισθός τους είναι κατά μέσον όρο 1500€, αλλά η καλλίτερη αμοιβή, είπε ένας από αυτούς, του δόθηκε από έναν τυχαίο περαστικό, όταν γύρισε και του είπε: «είστε χρήσιμος στην κοινωνία». Πήρε κουράγιο, σκέφτηκε ότι μπορεί να προσφέρει και μετά τα 80 του και γύρισε στο σπίτι του χαρούμενος. Είχε ξυπνήσει από τις 04.00, γιατί η δουλειά του ήταν με τα μεταφορικά μέσα μία ώρα απόσταση από το σπίτι του. Ήταν χρήσιμος στην κοινωνία, αλλά απέφευγε το συναπάντημα με τους συντοπίτες του. Δεν ήθελε να ξέρουν ότι δεν είχε χρήματα ούτε για την καθημερινή διατροφή του.

Την επόμενη φορά που θα δούμε ένα ηλικιωμένο ιάπωνα να βγάζει φωτογραφίες, ας σκεφτούμε πως ενδέχεται να ανήκει στο υπηρετικό προσωπικό κάποιας Madama Butterfly.