Στην απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει η Αθήνα μετά την άρνησή του να παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.

Πλέον, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται ότι θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία απέλασης, κηρύσσοντας τον πρέσβη persona non grata και θα του δώσει με βάση τα ισχύοντα, προθεσμία δύο ημερών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Μόλις επιβεβαιώθηκε η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο Λίβυος διπλωμάτης εκλήθη εσπευσμένα στο ελληνικό ΥΠΕΞ όπου του εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς, με τον Νίκο Δένδια να του απευθύνει τελεσίγραφο ώστε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του μνημονίου, ειδάλλως θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα.

Η προθεσμία που είχε δοθεί στον Λίβυο πρέσβη από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ώστε να παρουσιάσει στην ελληνική πλευρά την συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης εκπνέει την Παρασκευή και το γεγονός πως το κείμενο του μνημονίου δεν παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ δια της επίσημης διπλωματικής οδού, αναμένεται να προκαλέσει την απέλαση του Λίβυου επιτετραμμένου.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι από το βράδυ της Τετάρτης η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της το σχέδιο της συμφωνίας. “Έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Αυτό δεν έχει παραδοθεί από την πρεσβεία της Λιβύης. Ωστόσο, το περιεχόμενό της επιβεβαιώνει ότι δεν είναι σύμφωνη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου” ανέφεραν.

“Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία, την Παρασκευή θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει” είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας τη Δευτέρα.

H ρελάνς της Αθήνας

Όπως είχαν δημοσιεύσει “ΤΑ ΝΕΑ” η Αθήνα προχωρεί σε αλλαγή πλεύσης στη Λιβύη, με πρωτοβουλίες που τη στρέφουν προς την πλευρά της κυβέρνησης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ, το αντίπαλο δέος της κυβέρνησης της Τρίπολης, του Φαγέζ αλ Σαράζ, η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υπέγραψε τα μνημόνια κατανόησης με την Τουρκία, προκαλώντας διπλωματικό “συναγερμό”.

Στο πλαίσιο επανακαθορισμού των συμμαχιών στην Αθήνα κλήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, επίσης αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Εθνη και συντάσσεται με την πλευρά Χαφτάρ, Αγκίλα Σάλεχ Ισα.

Ο Ισα, με επιστολή του στον γ.γ. του ΟΗΕ ζητεί την άρση της αναγνώρισης στην κυβέρνηση Σαράζ, καταγγέλλοντας τα μνημόνια Αγκυρας – Τρίπολης, τα οποία και χαρακτηρίζει ως απειλή για το κράτος της Λιβύης και την ασφάλειά του στο μέλλον.