Ζητήματα αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 7 του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, εγείρει στην έκθεσή του το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική υπηρεσία αμφισβητεί την συνταγματικότητας της ρύθμισης που φορολογεί κατά 22% μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις που δεν έχουν κατορθώσει να διακινήσουν το 30% του καθαρού ετήσιου εισοδήματός τους μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

«Η επιβαλλόμενη φορολογική επιβάρυνση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία με το Σύνταγμα», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει πως δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης η μη διενέργεια δαπάνης και να παραγνωρίζει τις δαπάνες μέσω μετρητών.

«Ως εκ τούτου, η προτεινόµενη ρύθµιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία (σ.σ. με το Σύνταγμα) ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδοµένου 13 ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών µεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του», αναφέρει χαρακτηριστικά.