Στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης έχει περιέλθει το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης, το οποίο ήδη μελετούν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών. Την σχετική είδηση επιβεβαιώνουν κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μνημόνιο δεν ήρθε σε γνώση της Αθήνας από την πλευρά της Λιβύης.

Η διευκρίνιση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς σήμερα εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει στείλει η Αθήνα στον Λίβυο πρέσβη, τον οποίον έχει απειλήσει ότι θα απελάσει αύριο από τη χώρα. Ενδεχόμενο, το οποίο μένει να διευκρινιστεί αν εξακολουθεί να ισχύει.

Ειδικότερα, όπως τονίζει το ΥΠΕΞ, δεν παρέλαβε το κείμενο από την πλευρά της Λιβύης και τονίζει πως επιβεβαιώνεται ότι “το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας”.Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης θα τεθεί προς ψήφιση στην τουρκική βουλή, σήμερα. Την ανακοίνωση για την ψήφιση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

Υπενθυμίζεται ότι η  Βουλή των αντιπροσώπων στη Λιβύη -που ελέγχεται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό τον στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ– απέρριψε τη συμφωνία με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «al-Arabiya», ο LNA καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ του Ερντογάν και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης στη Λιβύη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» και «δεν σέβεται τα έννομα δικαιώματα των υπόλοιπων χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Σύμφωνα με το Sigma Live, εξάλλου, ο αναπληρωτής διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγάταϊ Ερτσίγες υποστήριξε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην ανατολική Μεσόγειο υπογράφηκε με βάση την αρχή της «ίσης κατανομής».

Τόνισε μάλιστα ότι με βάση αυτή την αρχή, τα νησιά δεν έχουν αυτόματα δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πως για την οριοθέτηση λαμβάνεται υπόψη η ειδική θέση των νησιών, το μήκος των ακτών τους και η περιοχή που βρίσκονται.

`Αγγελος Συρίγος: «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης αγνοεί Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο»