Ένα παιδικό τραγουδάκι πασίγνωστο από την Αβινιόν. Sur le pont d’Avignon.
Δεν είναι βέβαιο το ποιος συνθέτης το γέννησε στη μοφή που το γνωρίσαμε όλοι εμείς. Πρωτοτραγουδήθηκε, κάτι σαν αυτό, τον 15 ο αιώνα.

Έγινε πάντως πολύ διάσημο το 1853 όταν ο συνθέτης Adolphe Adam το χρησιμοποίησε στην κωμική του όπερα Le Sourd ή l’Auberge. Τo γεφύρι της Αβινιόν Le pont Saint-Bénézet επίσημα, χτίστηκε μεταξύ 1177 και 1185 στον Ροδανό. Το 1479 έχασε τις δυο του καμάρες και από το 1699 είναι ανανεωμένο αλλά με τις τέσσερις από τις αρχικώς έξι καμάρες. Σε κάθε περίπτωση έλκει το τουριστικό ρεύμα της πανέμορφης μικρής πόλης και του αξιζει που το τραγουδάμε!

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι εντελώς απλοϊκοί αλλά.. τι σημασία έχει;

Sur le pont d’Avignon,On y danse, on y danse,
Sur le pont d’Avignon On y danse tous en rond.
Les belles dames font comme ça Et puis encore comme ça.
Les messieurs font comme ça Et puis encore comme ça.
Les jardiniers font comm’ ça Et puis encore comm’ ça
Les couturiers font comm’ ça Et puis encore comm’ ça
Les vignerons font comm’ ça Et puis encore comm’ ça
Les blanchisseus’s font comm’ ça Et puis encore comm’ ça
Les officiers font comme ça Et puis encore comm’ ça
Les bébés font comme ça Et puis encore comm’ ça
Les musiciens font comme ça Et puis encore comm’ ça
Et les abbés font comme ça Et puis encore comm’ ça
Et les gamins font comme ça Et puis encore comm’ ça
Les laveuses font comme ça Et puis encore comm’ ça

Ουφφ δεν έμεινε τίποτε που να μη κάνει comme ça!!!!!

Και ποιος είναι ο συνθέτης αυτός που το εκτίναξε χρησιμοποιώντας το στην κωμική του όπερα; O Adolphe Adam γεννήθηκε το 1803 στο Παρίσι σε μουσική οικογένεια.  Εντυπωσίασε από νωρίς με τις θαυμάσιες εμπνεύσεις του και σύντομα τον χειροκροτούσαν στα πέρατα της Ευρώπης. Η κωμική όπερα ήταν κοντύτερα στον ήχο της έμπνευσης του, έτσι τον συμβούλεψε ο δάσκαλός του, πείθοντας τον  να ασχοληθεί σοβαρά με αυτήν. Όντως  αυτό το είδος του έδωσε άπειρες δυνατότητες να συνθέσει. Στην τρίπρακτη κωμική όπερα του Le Sourd ή l’Auberge, πάνω σε λιμπρέτο που έγραψαν οι  Ferdinand Langlé και Adolphe Leuven,  ακούστηκε to 1853 το “Γεφύρι της Αβινιόν” με την τωρινή του μουσική ταυτότητα. Εκεί, δίπλα στο ποτάμι, στο σημείο του γεφυριού, σε ένα σπιτάκι-πανδοχείο  της Αβινιόν, εκτυλίσσεται η όπερα. Η πρεμιέρα δόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1853 στην Opera Comique του Παρισιού με τεράστια επιτυχία.

Πριν όμως από αυτή την δημοσιότητα, υπήρξε και ένα τραγουδάκι  με τον ίδιο τίτλο που ήταν δημοφιλές τον 16ο και 17ο αιώνα. Η μελωδία έχει αποδοθεί στον Ottaviano Petrucci Ο συνθέτης Pierre Certon του 16ου αιώνα χρησιμοποίησε τη μελωδία σε μια χορωδιακή σύνθεση με τον τίτλο “Sous le Pont d’Avignon” και η ιστορία καλά κρατεί…

 

Όσο για τη γέφυρα, στάθηκε η έμπνευση για το τραγούδι Sur le Pont d’Avignon και αυτή θεωρείται ορόσημο και θελκτικό σημείο επίσκεψης της μικρής αλλά δυναμικής πόλης , αλλά και το τραγουδάκι βρίσκεται στην ακουστική μνήμη εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων. Όλα καλά επομένως!
Το 1995, τα επιζώντα τόξα της γέφυρας, μαζί με το Palais des Papes και την Cathédrale Notre-Dame des Doms, ταξινομήθηκαν στους καταλόγους προστασίας της  παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σας προτείνω να ακούσετε τώρα τον συνθέτη να μας εκμυστηρεύεται μουσικά τι θα έκανε αν ήταν βασιλιάς!

https://www.youtube.com/watch?v=-OTZ5Lw