Ραγδαίες οι εξελίξεις στη Λιβύη καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε μέσω διαγγέλματος την έναρξη της επίθεσης των στρατευμάτων του κατά της Τρίπολης η οποία ελέγχεται από την «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του πρωθυπουργού Σαράτζ.

«Η Τρίπολη έγινε λαγούμι εγκληματιών», ανέφερε ο στρατάρχης. Και συνέχισε: «Θα ανοικοδομήσουμε την πατρίδα μας. Η ενότητα της Λιβύης διαλύθηκε λόγω των τρομοκρατών. (…) Δεν θα επιτρέψουμε άλλες ταπεινώσεις. Και με τη θέληση του θεού, θα προχωρήσουμε προς την καρδιά της πρωτεύουσας»…

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, μάλιστα, ζήτησε από τους στρατιώτες της Στρατιώτες της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης να μην εμπλακούν στη μάχη για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Ο ίδιος περιέγραψε την επίθεση ως την «τελική μάχη».

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές ημέρες ο Χαφτάρ και τα στρατεύματά του πολιορκούν τη Λιβύη. Όπως όλα δείχνουν, αυτή θα είναι η τελική επίθεση εναντίον του προπυργίου της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. «Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι σε άριστη κατάσταση και προχωρά με επιτυχία σε όλους τους άξονες, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πυροβολικό. Ίσως βρισκόμαστε στην τελική φάση, να εφορμήσουμε στην Τρίπολη και να τελειώσουμε τη μάχη», είπε ο Αχμέντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του στρατάρχη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το χρονικό του εμφυλίου

Στη σύγκρουση που σωβεί στη χώρα από το 2011 όταν και είχε αποκαθηλωθεί ο Μουαμάρ Καντάφι, από τη μία πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέντ αλ Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη και από την άλλη ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του στρατηγού Χαλίφ Χαφτάρ που ελέγχει τη Βεγγάζη και τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου.

Χιλιάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις και περισσότερα από 120.000 έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Τον Απρίλιο, ο Χαφτάρ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της Τρίπολης, η οποία πριν από λίγες ώρες εισήλθε στην τελική της φάση. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας την οποία έχει αναγνωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο ΟΗΕ, κάνουν ανάλογες επιθέσεις χρησιμοποιώντας drones τουρκικής κατασκευής.

O στρατηγός Χαφτάρ έστειλε επιστολή στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στη Λιβύη δρ. Γκασάν Σαλαμέ, σχετικά με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων της Τρίπολης με την Τουρκία. Εκεί ανέφερε πως θεωρεί την υπογραφή άκυρη, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει εκλεγεί από τον λαό της Λιβύης και δεν έχει ορκιστεί ενώπιον του μοναδικού νόμιμου Κοινοβουλίου στη χώρα, τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων. Προσπάθεια συμφιλίωσης και σχηματισμού κυβέρνησης κοινής αποδοχής είχε γίνει το 2014 με τις εκλογές. Ωστόσο απέτυχε με αποτέλεσμα η χώρα να ελέγχεται από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις.