Από την Ίριδα Κρητικού

Μετά την εξαιρετική απήχηση του περσινού του πρώτου ανεβάσματος στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ο Θείος Βάνιας σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και παρουσιάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο στο Bios της οδού Πειραιώς.

Σ’ αυτό το έργο όπου σύμφωνα με το ευφυές συνοδευτικό σημείωμα της παράστασης «Κανένας δεν κοιμάται όσο θα ήθελε… Κανένας δεν αγαπά όσο χρειάζεται… Κανένας δεν αρπάζει καμία ευκαιρία.. Κανένας δεν αγαπιέται όσο έχει ανάγκη… Όλοι θέλουν να νιώσουν περισσότερο… Όλοι είναι έτοιμοι για καυγά… Όλοι επαναλαμβάνονται… Κάποιοι πίνουν παραπάνω απ’ όσο πρέπει… Κάποιοι έχουν τη δουλειά για φάρμακο… Κάποιοι ζουν τη ζωή τους σαν δράμα… Στο τέλος δεν αλλάζει τίποτα… «Αυτό το βάρος… Δεν είμαι καλά… Τίποτα…», η θεατρική μυσταγωγία προκύπτει μέσα ακριβώς από την αποκάλυψη της ματαιότητας της αναζήτησης του προορισμού, μέσα από τα κύματα της απελπισίας για το χάσιμο κάθε ελπίδας.

Ξύπνησα σήμερα με τη σκέψη και την επίγευση της χθεσινοβραδυνής μαγικής παράστασης του Θείου Βάνια της Μαρίας Μαγκανάρη στο BIOS.

Χθόνια και θεϊκή, σύγχρονη και κλασική, πολύπλοκη και λιτή, μεταφυσική και επίκαιρα οικολογική, συμπονετική και σκληρή, σκοτεινή και φωτεινή, λυπητερή και τρυφερά μειδιάζουσα, απαστράπτουσα έχοντας χρησιμοποιήσει τόσο ταπεινά υλικά, η παράσταση εξέρχεται θριαμβικά από τη μήτρα της απολύτως πρωτογενούς πρώτης ύλης της.

Με μια μετάφραση-διαμάντι αληθινό, όπου οι λάμψεις των μικρών τιποτένιων λέξεων έπλεκαν έναν λόγο έξεργο, αστραποβόλο και ποιητικό.

Με έναν θίασο αδιανόητα εξαιρετικό, με συντεταγμένες που αντλούσαν αβίαστα το μεδούλι του ρωσικού χειμώνα και φύτευαν τρυφερά τον ανυπόμονο σπόρο της νεαρής σημύδας, καταμεσής της οδού Πειραιώς.

Με μια απολύτως γοητευτική εργονομική εκμετάλλευση του σκηνικού διώροφου χώρου με την ηδονοβλεπτική τζαμαρία του δώματος, με σκηνικά και κοστούμια της διπλανής πόρτας, που καθώς σέρνονταν μαζί με τα ταλαιπωρημένα παντοφλάκια της Μαρίνας στο δάπεδο, έπειθαν και τον πιο δύσπιστο θεατή για τη γνησιότητα της τσεχοφικής τους προέλευσης.

Με φωτισμούς που υπηρετούσαν το κυρίαρχο ζητούμενο της οικειότητας και με μια μουσική συγχορδία που θα θυμόμαστε για καιρό.

Με άφθονη παρηγορητική βότκα στα μικρά γυάλινα ποτηράκια και τσάι να σερβίρεται ακατάπαυστα από το μπλε σαμοβάρι της καλοσύνης.

«Θα ζήσουμε, θείε Βάνια, θα δεις…», λέει η συναρπαστική Σόνια/Σύρμω Κεκέ στο τέλος της παράστασης, όταν όλος ο μονοσήμαντος στενός κόσμος του σύμπαντός τους έχει γίνει συντρίμμια.. «Θα περάσουμε μέρες και μέρες αμέτρητες, τη μια μετά την άλλη, μεγάλα ατελείωτα βράδια. Θα υποφέρουμε καρτερικά τις δοκιμασίες που θα μας στείλει η μοίρα. Θα δουλεύουμε για τους άλλους και τώρα και στα γεράματα μας χωρίς ανάσα, κι όταν έρθει η ώρα μας, θα πεθάνουμε αγόγγυστα, κι εκεί, από τον τάφο μας, θα πούμε πως υποφέραμε, κλάψαμε, πικραθήκαμε, κι ο Θεός θα μας λυπηθεί, κι εμείς θείε, αγαπημένε μου θείε, θα δούμε μια ζωή ολοφώτεινη, υπέροχη, αρμονική, θα χαρούμε με τις σημερινές μας δυστυχίες και θα τις δούμε τότε με συγκίνηση, με χαμόγελο – και θα αναπαυτούμε. Το πιστεύω, θείε, το πιστεύω με θέρμη, με πάθος… Θα αναπαυτούμε»

Και ίσως να κατορθώσουμε να επιζήσουμε κι εμείς, βλέποντας τόσο καλό θέατρο.

Τρέξτε στον Θείο Βάνια ως τις 5 Ιανουαρίου!

 

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου

Μουσική: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Σκηνικά: Διδώ Γκόγκου

Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη, Βασιλική Σκευοφύλαξ

Ευχαριστούμε τη Νεφέλη Ανανιάδη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ανθή Ευστρατιάδου (Ελένα), Βασίλης Καραμπούλαςαθηγητής Σερεμπριακώφ), Σύρμω Κεκέ (Σόνια), Κώστας Κουτσολέλος (θείος Βάνιας), Ασπασία Κράλλη (Μαρία, η μητέρα του Βάνια), Μαρία Μαγκανάρη (Μαρίνα), Δημήτρης Ντάσκας (Τελιέγκιν) Γιωργής Τσαμπουράκης (Γιατρός Άστρωφ)

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 Εορταστικό Πρόγραμμα

Τετάρτη 25/12: 21:00

Πέμπτη 26/12: 21:00

Παρασκευή 27/12: 21:00

Σάββατο 28/12: 18:30 & 21:00

Κυριακή 29/12: 20:00

Τετάρτη 1/1: 21:00

Πέμπτη 2/1: 21:00

Παρασκευή 3/1: 21:00

Σάββατο 4/1: 18:30 & 21:00

Κυριακή 5/1: 20:00