Γράφει η Εφη Αγραφιώτη 

 

Η γιορτή που τόσο περιμένουμε, είναι ίσως η αρχαιότερη από όλες τις γιορτές του χρόνου. Οι ιστορικοί την τοποθετούν στην αρχαία Βαβυλώνα, στο 2000 π.Χ. Οι Βαβυλώνιοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά μετά την εαρινή ισημερία δηλαδή περίπου στις 21 Μαρτίου. Κάτι σαν πρωτοχρονιά ήταν η γιορτή «Ακίτου», η αφιερωμένη στον Μαρντούκ, θεό- νικητή στη μάχη εναντίον της θεάς Τιαμάτ, και την ήθελαν να διαρκεί πολύ,  περίπου δέκα ημέρες.
Στιγμιότυπο 2019 12 27 8.44.02 πμ

 Οι αρχαίοι Έλληνες περίπου στα μέσα του τωρινού μας Ιουλίου γιόρταζαν κάτι σαν πρωτοχρονιά. Συνέπιπτε και με τις γιορτές προς τιμήν της Αθηνάς.

Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς όμως έχει ρίζες της στην Αρχαία Ρώμη. Τα πρώτα χρόνια οι Ρωμαίοι θεωρούσαν αρχή του νέου έτους τον Μάρτιο, όπως δηλαδή στη Βαβυλώνα. Αργότερα προστέθηκαν άλλοι δύο μήνες ο Ιανουάριος και Φεβρουάριος. Ο πρώτος μήνας πήρε την ονομασία του από τον θεό Ιανό, που ήταν θεός με δύο προσωπεία. Το ένα προσωπείο του κοιτούσε μπροστά και το άλλο πίσω, συμβολίζοντας το μέλλον και το παρελθόν. Λατρευόταν σαν θεός της νέας ζωής που αρχίζει, αλλά και εθεωρείτο ο παλαιότερος Βασιλιάς των Ρωμαίων.

Οι  Έλληνες ενστερνίστηκαν τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς όταν η Σύγκλητος αποφάσισε το 153 π.Χ. ότι το ρωμαϊκό πολιτικό έτος θα αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, τότε που ορκίζονταν οι ετήσιοι ύπατοι και οι πραίτορες. Εκατό χρόνια αργότερα, ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο και η 1η Ιανουαρίου καθιερώθηκε ως Πρωτοχρονιά. Η αρίθμηση των ετών από την γέννηση του Χριστού ξεκίνησε από τον μοναχό Διονύσιο τον μικρό και καθιερώθηκε.

Προτείνω σήμερα να φτιάξουμε ένα αλλιώτικο ημερολόγιο, με το οποίο θα κρατάμε σημειώσεις, με βάση τους Πλανήτες και την Φαντασία μας. Μιλώ βέβαια για την σαραπεντάλεπτη ορχηστρική σουίτα “Οι Πλανήτες” του Άγγλου συνθέτη Gustav Holst, που γράφτηκε μεταξύ 1914 και 1916. Ο συνθέτης (και δάσκαλος για όλη την ζωή του), μας αφήνει την πρωτοβουλία να γνωριστούμε με τους Πλανήτες. Κάθε μέρος της ελκυστικής σουίτας αυτής έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να αισθανθούμε όλα όσα συνδέονται με την επιρροή των πλανητών στην ψυχή και τη σκέψη. Σε μένα προσωπικά, εδώ και πενήντα χρόνια βοηθάει την φαντασία μου να απογειωθεί, με κάνει λίγο… αστροναύτη!!!
Ο Χολστ εκείνη την εποχή ασχολιόταν σοβαρά με την αστρολογία. Δεν είναι συμπτωματική μάλλον η επιλογή του θέματος. Συνέθεσε «Επτά ορχηστρικά κομμάτια» επηρεασμένος από το δικό του συνθεσιακό ζητούμενο.
Η σουίτα διαθέτει επτά μέρη, που το καθένα ονομάστηκε με το όνομα ενός πλανήτη, η Γη όμως είναι η δική μας βάση, δεν… περιλαμβάνεται στους … εκτός έδρας: Άρης, ο κομιστής του πολέμου, Αφροδίτη, κομιστής της ειρήνης, Ερμής, ο φτερωτός αγγελιοφόρος, Δίας, ο κομιστής της ευθυμίας, Κρόνος, ο κομιστής του γήρατος, Ουρανός, ο μάγος και ο Ποσειδώνας, ο μυστηριώδης. Αν ήταν μήνες ποιος θα μας οδηγούσε με τον καλύτερο τρόπο μέχρι την πρωτοχρονιά; Να ένα παιχνίδι… εντελώς επιτραπέζιο!

Στιγμιότυπο 2019 12 27 8.44.14 πμΗ ιστορία συνεχίζεται ευτυχώς για όλους εμάς που απολαμβάνουμε τη δημιουργική δύναμη της Φαντασίας.

Καλή χρονιά σε όλους, Πάντα εν Αρμονία!!!