Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί η πολυαναμενόμενη και κρίσιμη πλέον λόγω των διεθνών συνθηκών με το Ιράν και των τουρκικών προκλήσεων συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ.  Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο – κάτι που δεν αξιολογείται αρνητικά από ελληνικής πλευράς, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα θέτει θέματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. white 768x431 1

φωτ.αρχείου

Ενα από τα θέματα που θα τεθούν, είναι βεβαίως η παράνομη συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης, την προηγούμενη ημέρα πριν από τη συζήτηση για τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.   Ο πρόεδρος Τραμπ είναι γνωστό ότι επιδιώκει να διατηρεί καλές σχέσεις με την Αγκυρα και τον Ερντογάν, ειδικότερα σήμερα μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί και την αποφασιστικότητα της Τεχεράνης να απαντήσει. Αυτό το γεγονός ενδέχεται να λειτουργήσει εξισορροπητικά ως προς τον τρόπο που ο πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίσει τον κ. Μητσοτάκη.

Ο ανταποκριτής του Εθνους Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε αργά χθες ότι η πάγια θέση των ΗΠΣΑ στο Αιγαίο είναι «βρείτε τα», αν και αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περισσότερο σαφής και ενθαρρυντική στάση του Τραμπ προς τον Μητσοτάκη.

Πάντως η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση Αθήνας-Ουάσιγκτον υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Κάνοντας λόγο για μια ιστορική στιγμή για τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι το επίπεδο των διμερών σχέσεων βρίσκεται ίσως στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προωθεί ένα όραμα για ένα κοινό μέλλον, στο οποίο οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι που εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση ζητημάτων σε μια περιοχή μείζονος σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το θέμα της ενέργειας θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικότερα η πολιτικής σημασίας υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας EastMed  (Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα).οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και αναγνωρίζουν τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ενεργειακής διαφοροποίησης της Ευρώπης.

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα προσδοκά τη συμβολή των ΗΠΑ σε θέματα επενδύσεων, κάτι που έχει ξανατεθεί, αλλά εκτιμάται ότι θα παραμείνει σταθερά στην ατζέντα της συζήτησης, μια συζήτηση που θα έχει διάρκεια 2 και πλέον ωρών. Περιγράφοντας αναλυτικά τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα στείλει το μήνυμα στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα και ότι έχει αλλάξει σημαντικά το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας.

«Η (ελληνική) κυβέρνηση κατανοεί τη σημασία των οικονομικών ευκαιριών που προσφέρουν οι ΗΠΑ, όπως είναι η αξιοποίηση της δύναμης της επιχειρηματικής μας κουλτούρας και της δύναμης των κεφαλαιαγορών μας στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από μια δεκαετία κρίσης. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται μεγαλεπήβολα και ότι οι αμερικανικές εταιρείες αντιδρούν θετικά», επισήμανε ο αξιωματούχος

Τη Δευτέρα ο έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με ελληνες της διασποράς, όπου τοποθετήθηκε επί των θέσεων της κυβέρνησής του στα ελληνοτουρκικά και στην πρόθεσης της Ελλάδας να είναι σαφής και να διεκδικεί σωστά τα δικαιώματά της με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες.