Δεν προέκυψε τελικά η πολυπόθητη συναίνεση στον εκλογικό νόμο, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ενώ θολό είναι το τοπίο όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης το λόγο έχει μόνον εκείνος και εκτιμάται ότι μπορεί να προτείνει πρόσωπο κοινής αποδοχής, αν και ως αυτή την ώρα, παρά τα όσα γράφονται ότι ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει, τα πάντα είναισ τον αέρα.

Πάντως η επιλογή του σημερινού προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου – επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ – δεν έχει πιθανότητες να προχωρήσει, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πρόσωπα -έκπληξη ;

Βεβαίως δεν αποκλείονται πρόσωπα – έκπληξη, όπως του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρ. υπουργού Άμυνας και επί χρόνια αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Το όνομά του ακούγεται τις τελευταίες μέρες, όπως και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εκεί που έχει αποσαφηνιστεί η κατάσταση είναι στο θέμα του εκλογικού νόμου. Η ΝΔ δεν θα έχει ούτε την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΚΙΝΑΛ. Η ΝΔ προσανατολίζεται σε ένα εκλογικό σύστημα που θα δίνει αυτοδυναμία στο 36% – 37% με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών. Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ήθελε το όριο της αυτοδυναμίας να είναι στο 40%, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή μικρότερου κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα. Το μπόνους που συζητούσε η Χ. Τρικούπη ήταν στις 35 έδρες. Σημειώνεται πάντως ότι στελέχη του ΚΙΝΑΛ θα δέχονταν και αύξηση του μπόνους στις 40 – 45 έδρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην απλή αναλογική

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς το ζήτημα της νέας αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην απλή αναλογική. «Του εξέφρασα την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στη κρίση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και με την Φ. Γεννηματά η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς δεν ψηφίζουμε μπόνους 50 εδρών. Θα το καταψηφίσουμε», είπε σε δημοσιογράφους η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο ήταν σύντομη – απασχόλησε μόλις το 1% της συνάντησης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της Φ. Γεννηματά. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και σ’ αυτή επιμένουμε», φέρεται να είπε η Φ. Γεννηματά στα στελέχη του κόμματός της.

Εκλογή προέδρου

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κ. Μητσοτάκης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, παρά την πίεση που του άσκησε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε δύο πράγματα:Επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου. Υποστήριξη του Πρ. Παυλόπουλου.

«Δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, ζήτησα να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής».

Επισημαίνεται ότι χθες και σήμερα δύο στενοί συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη ανάρτησαν στους λογαριασμούς τους στο twitter άρθρο που αναφέρεται ειρωνικά στον Πρ. Παυλόπουλο. Το σατυρικό άρθρο είναι του Τ. Θεοδωρόπουλου, δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» και λέει ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε όπλα στα χέρια του τα οποία δυστυχώς δεν τα χρησιμοποίησε. Θα μπορούσε να απειλήσει τον Τραμπ» και ειρωνικά επισημαίνει: «Κι εδώ ο Μητσοτάκης θα τον αποτέλειωνε: «Δεν αποκλείω και ηχηρό μήνυμα του Παυλόπουλου με πολλαπλούς αποδέκτες». Έντρομος απέναντι σε τέτοια σκληρότητα, ο Τραμπ θα έλεγε «ό,τι πεις» και θα φώναζε τη Μελάνια για να νιώσει κάποια ασφάλεια στην αγκαλιά της. Έτσι κάνουν οι ηγέτες».