Γράφει η `Ιρις Κρητικού

Αξύριστα πηγούνια  

Τα εντόσθια μιας ανώνυμης αθηναϊκής νύχτας στο Από Μηχανής Θέατρο

Αντώνης Κρόμπας

Τρεις άντρες διαφορετικής ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στις «ΑΠΟΔΟΧΕΣ», την υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται, γυμνώνουν από τα προσωπικά τους αντικείμενα, ξεπλένοντας τις κινήσεις τους με παράνομα εν ώρα υπηρεσίας φτηνά ποτά,  πλένοντας και στη συνέχεια ταξινομώντας προσωρινά σε διαφορετικές συνθήκες ψύξης ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθώντας μια χρόνια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες, γδυμένη πλέον και αυτή πλέον από την χθόνια τραγικότητά της. Αυτή τη νύχτα όμως, «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθούν το έγκλημα, η παραφροσύνη, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί τίποτε δε θα είναι πλέον ίδιο..».

Μαρία Νεφέλη Δούκα

Το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου (δικά του και τα εξαιρετικά «Αόρατη Όλγα». «Άγριος Σπόρος», «Τα Μάτια Τέσσερα»), που τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004  από το ΥΠΠΟ, παρουσιάζεται από τον περασμένο Νοέμβριο στο δραστήριο Από Μηχανής Θέατρο σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

 Ηλίας Βαλάσης

Δεκατρία χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα (2006-8, Θέατρο «Πόρτα» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Λαμπρινή Αγγελίδου) και περισσότερα από είκοσι από την πρώτη του γραφή, το εκτυφλωτικά σκοτεινό θεατρικό κείμενο του Γιάννη Τσίρου παραμένει μια ενοχλητική λεπίδα στο πετσί του καλοαναθρεμμένου αστικού εφησυχασμού μας και επίκαιρο όσο ποτέ.

 Στέλιος Δημόπουλος

Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η απελπιστική συνθήκη ύπαρξης των μεταναστών και η ευτέλεια της ανθρώπινης ύπαρξης εν γένει, τα σεξιστικά στερεότυπα που κατακλύζουν την αφήγηση, η σαρωτική οικονομική ανισότητα, οι σχέσεις θύματος θύτη και μαζί η ελεύθερη πτώση από την ελπίδα στην απελπισία, όλα αυτά δηλαδή που επί της ουσίας θίγει έργο, ελλοχεύουν εδώ, συναντώντας το 2020 με σπαρακτική επικαιρότητα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται σήμερα ξανά, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, μιλώντας με αμείλικτο ρεαλισμό και αντιστίξεις σκληρού χιούμορ για το απάνθρωπο εδώ και τώρα.

Μέσα από το έντονο σασπένς της υπόθεσης, το ανώνυμο αίνιγμα της οποίας σταδιακά και αναπόφευκτα διαφαίνεται κάτω από το σκληρό νυχτερινό φθοριούχο φως και ανάμεσα στις χαραμάδες του βρώμικου σκηνικού πράσινου των μακάβριων υπόγειων ψυγείων ενός καταρρέοντος αθηναϊκού νοσοκομείου, παρακολουθούμε χαρακτήρες αληθινούς, τιποτένιους και οικείους, πλασμένους με αδυναμίες και ενοχές, κεντημένους με ενοχλητική γελοιότητα, αμείλικτη σκληρότητα και μικρές χαραμάδες αβοήθητης τρυφερότητας. Τα προαναγγελθέντα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ανοίγονται τα χαρτιά μιας φθηνής αθηναϊκής ιστορίας με προδιαγεγραμμένο τέλος και υγρό ποιητικό μεταφυσικό επίλογο.

Τρεις  -μάλλον εξαρχής αντιπαθητικοί στον θεατή- άντρες, εγκλωβισμένοι στη δυσάρεστη επαγγελματική νοσοκομειακή ρουτίνα τους, την αποδοχή των νεκρών, ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους -θύτες μιας κυριολεκτικά και μεταφορικά γυμνής γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν τα ασελγή πάθη τους, έρχονται σταδιακά σε καταλυτική επαφή με το κρυμμένο τρομακτικό τους πρόσωπο.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης συνεργάζεται και πάλι με τον Γιάννη Τσίρο, συγγραφέα της αξέχαστης και εξίσου σκοτεινής Αόρατης Όλγας (Εθνικό  Θέατρο 2011) και αντλώντας από την εμπειρία του στο εξαιρετικό ομολογουμένως ανέβασμα σύγχρονων ρεαλιστικών ελληνικών έργων (Χαρτοπόλεμος, Εθνικός Ελληνορώσων, 170 τετραγωνικά), επιχειρεί να δημιουργήσει τη συγκεκριμένη ιστορία επί σκηνής. Για τους ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους, επιλέγει τους ηθοποιούς Αντώνη Κρόμπα και Ηλία Βαλάση, καθώς και τοςυ νεότερους αλλά πολύ ικανούς Στέλιο Δημόπουλο και Μαρία Νεφέλη Δούκα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Πρασσάς και Έλλη Ταφ

Σκηνικά/Κουστούμια: Νατάσα Παπαστεργίου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σχεδιασμός Ήχου: Αντρέας Μιχόπουλος

Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Αντώνης Κρόμπας

Ηλίας Βαλάσης

Στέλιος Δημόπουλος

Μαρία Νεφέλη Δούκα

Trailer παράστασης:

 

Μια παραγωγή του Από Μηχανής Θεάτρου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη , Πέμπτη, Κυριακή στις 21:00

Σάββατο στις 18:00

Διάρκεια: 90΄

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Kανονικό: 15 €

Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ/ Άνω των 65) : 12 €

Ατέλεια (Πέμπτη): 5 €

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/amtheater/aksyrista-pigounia/

 

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 5232097

 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας:Αντώνης Κοκολάκης

Από Μηχανής Θέατρο

www.amtheater.gr

Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τκ 10436

Τηλέφωνο: 210 5232097

Προπώληση:viva.gr

Ώρες ταμείου και επικοινωνίας: Καθημερινά 9:00 –  22:00

info@amtheater.gr