Τη διάψευση πληροφοριών που ήθελαν τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν διαμεσολαβητικό ρόλο στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη διάψευση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί επίσημη πρωτοβουλία διαμεσολάβησης από τις ΗΠΑ.

«Δεν σας επιβεβαιώνω ότι υπάρχει διακηρυγμένη προσπάθεια διαμεσολάβησης των ΗΠΑ. Όμως υπάρχει διαρκής επικοινωνία και ανάγνωση των γεγονότων. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ανοιχτή γραμμή με τον Πομπέο. Αυτό υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη διάψευση των σχετικών πληροφοριών και από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εκπρόσωπος του οποίου, ερωτηθείς σχετικά από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον Θανάση Τσίτσα, απάντησε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο», σχολιάζοντας με νόημα ότι «οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό».

ΣΥΡΙΖΑ: «Προχειρότητα και ανευθυνότητα»

Σχολιάζοντας τη διάψευση των δημοσιευμάτων περί αμερικανικής παρέμβασης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο.

Η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα, επιβεβαιώνει επίσης το ίδιο συμπέρασμα.

Δυστυχώς, αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα “όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα.»