Το θέμα της Λιβύης και της σχέσης της με την Τουρκία αποσχολεί τη διεθνή κοινότητα, απασχολεί όμως ιδιαιτέρως την Ελλάδα, ειδικότερα μετά την πρόσφατη συμφωνία Ερντογάν -Λιβύης  για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο. Παρ όλα αυτά η Ελλάδα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Ιανουαρίου. Εχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Χθες, ο στρατηγός Χαφτάρ αναχώρησε από τη Μόσχα όπου διεξάγονταν συνομιλίες πάνω στην πρόταση Ρωσίας και Τουρκίας για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Το ρωσικό υπουργείο άμυνας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο μέρες προθεσμία για να συζητήσει το κείμενο της συμφωνίας με τους αρχηγούς των φύλων που απαρτίζουν τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό που αυτός ηγείται.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η Άγκυρα έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με τη Λιβύη το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, και μάλιστα το κείμενο εστάλη στον ΟΗΕ. Για να ισχύσει η συμφωνία, έπρεπε να επικυρωθεί και από τη λιβυκή κυβέρνηση, κάτι που έγινε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.