Φωτιά στις διπλωματικές προσπάθειες για εκεχειρία στη Λιβύη φαίνεται ότι βάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Διάσκεψη στο Βερολίνο στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι «παίχτες» της ευρύτερης περιοχής.

Η απόφαση του Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα στην περιοχή ενώ φαίνεται πως με την κίνηση αυτή δοκιμάζει και τις αντοχές του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας.

Με το πρόσχημα λοιπόν της επιβολής της «σταθερότητας» στην περιοχή, ο Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, μένοντας στο πλευρό του Σάρατζ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιασίν Ακτάι είχε δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας για τις επόμενες κινήσεις στη Λιβύη.

«Δεν σκοπεύουμε να αποσυρθούμε από τη Λιβύη» είπε ο Ακτάι και πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί την παρουσία της Τουρκίας (στη Λιβύη) ως κατοχή», αναφέρει η λιβυκή εφημερίδα Αλ Ουασάτ, επικαλούμενη δηλώσεις του τούρκου συμβούλου στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ.

Διπλή πρόκληση Ερντογάν – Στέλνει και σεισμογραφικό

Μπορεί η επίσημη δικαιολογία της Γερμανίας για την μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη στο Βερολίνο να ήταν πως δεν θα συζητηθούν θέματα θαλασσίων ζωνών, ωστόσο αυτή η εξέλιξη – που φαίνεται να ευνοεί τον Ερντογάν – τον έχει αποθρασύνει με αποτέλεσμα να επιλέγει για μία ακόμη φορά επιθετικές κινήσεις με στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων στην περιοχή.

Δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η απόφασή του να στείλει σεισμογραφικό σε περιοχές που συμφώνησε με τη κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών.

Στο πλαίσιο αυτό και με προφανή στόχο να πιέσει ακόμη και να αντιμετωπίσει την Κυριακή από θέση ισχύος όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο Ερντογάν δήλωσε πως εντός του 2020 η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρείς για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

«Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές.

Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

πηγη