Νέα μορφή αναμένεται να πάρει για μία ακόμη φορά στην πολύπαθη ιστορία της η Πλατεία Ομονοίας επαναφέροντας κυρίαρχο στην επιφάνειά της ένα τεράστιο σιντριβάνι διαμέτρου 30 μέτρων που μαζί με τον περιμετρικό του δακτύλιο θα καταλαμβάνει σχεδόν ολοκληρωτικά τον «διάδρομο πεζών» ο οποίος ένωσε προ 20ετίας την Πανεπιστημίου με την Αγίου Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών και βρίσκονται σε εξέλιξη με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

Σύμφωνα με το ethnos.gr αρχικός στόχος ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ώστε η νέα εικόνα της Ομόνοιας να συνδυασθεί με την προσπάθεια επαναφοράς θετικής ψυχολογίας στο Κέντρο της Αθήνας.

Η εικόνα ενός τεράστιου σιντριβανιού παραπέμπει ευθέως στις δεκαετίες ’60 και ’70 όταν η Ομόνοια δέχθηκε την τελευταία της διαμόρφωση πριν τον ορυμαγδό που προκάλεσαν τα έργα του Μετρό στη δεκαετία του ’90. Τότε, βέβαια, η πλατεία είχε καταργηθεί ως χώρος για πεζούς καθώς είχε διαμορφωθεί σε κυκλικό κόμβο για τα αυτοκίνητα.

Η σημερινή κατάσταση είναι ό,τι απέμεινε από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 1998 και έδωσε το πρώτο βραβείο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δραχμών σε τέσσερις νέους αρχιτέκτονες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα, του διαγωνισμού είχε σταθεί αφορμή να ξεσπάσει δημόσια διαμάχη ανάμεσα στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη που έδωσε το βραβείο και τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο που δήλωσε αιφνιδιασμένος.

Ηρθε, άραγε, η ώρα να πάρει ο Δήμος το αίμα του πίσω;…

Σε προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνιζε ότι η τελευταία εκείνη παρέμβαση «απέτυχε πανηγυρικά» και δήλωνε πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με διαφανή κριτήρια και στόχο «μια πλατεία φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο, τον επισκέπτη, με πράσινο, φως και –ναι– σιντριβάνι». Φαίνεται όμως πως το σχέδιο άλλαξε, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έφυγε από τη μέση και τα έργα προχωρούν χωρίς να είναι απολύτως γνωστή η εικόνα που θα προκύψει.

«Ομόνοια όπως παλιά»: Το σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής το 2020 Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά, προέρχονται από τις συνοπτικές αναφορές που έκαναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών-δωρητών στα σημειώματα που κοινοποίησε η δημοτική αρχή όταν έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/10/2019.

Μάλιστα, στην τότε συζήτηση, ο Παύλος Γερουλάνος είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για τις αυθαιρεσίες που πιθανόν να έκαναν οι ιδιώτες μέσω της «υιοθεσίας δημόσιων χώρων». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθηνα Είσαι Εσύ» τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όσοι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ότι ή δίνουν τα χρήματα και τα διαχειρίζεται ο Δήμος ή διαχειρίζονται οι ίδιοι ό,τι τους ζητήσει ο Δήμος με τις προδιαγραφές του Δήμου».

«Θέλει πολύ προσοχή να μην νιώσει ο ιδιώτης ότι βοηθώντας το Δήμο έχει δικαίωμα στα σχέδια, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος με τα δικά του χρήματα», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος ενώ αντίστοιχη συζήτηση έγινε και λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο Δήμος δέχθηκε κριτική με τον τρόπο που στολίστηκαν για τα Χριστούγεννα κεντρικές οδοί (Βασ.Σοφίας, Πανεπιστημίου) και πάλι με χορηγίες ιδιωτών.

tromaktiko 132maxresdefault