Σε ηλικία 77 ετών πέθανε ο Τέρι Τζόουνς, ο ηθοποιός των διάσημων Μόντι Πάιθον. Πέθανε έχοντας δίπλα τη σύζυγο του και ύστερα από μεγάλη πάλη με την άνοια. Το 2016 είχε ανακοινωθεί επισήμως από την οικογένειά του ότι η άνοια του είχε κτυπήσει την πόρτα.

 

 

Η θρυλική ομάδα

Οι Monty Python αποτελούν μια θρυλική ομάδα παραγωγής ταινιών, εκπομπών και θεατρικών παραγωγών, γνωστοί για την κοινωνική και πολιτική τους σάτιρα το βιτριολικό τους χιούμορ και την κριτική τους στάση απέναντι στο κατεστημένο και τα στερεότυπα με τεράστια επιρροή τόσο στον χώρο του θεάματος όσο και γενικότερα στην κοινωνία.

 

Σχηματίστηκαν τη δεκαετία του ’60 από τους Γκράχαμ Τσάπμαν (Graham Chapman), Έρικ Άιντλ (Eric Idle), Τέρι Γκίλιαμ (Terry Gilliam), Τέρι Τζόουνς (Terry Jones), Τζον Κλιζ (John Cleese) και Μάικλ Πέιλιν (Michael Palin).

Έκαναν το ντεμπούτο τους με «Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντυ Πάιθον» (Monty Python’s Flying Circus), μια παραγωγή βασισμένη σε τηλεοπτικά σκετς που άρχισε να εκπέμπεται στη Μεγάλη Βρετανία το 1969.

 

Το «Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον» ολοκληρώθηκε το 1974, ύστερα από τέσσερις σεζόν επιτυχίας και 45 συνολικά επεισόδια και δεν άφησε τίποτα… όρθιο: η σάτιρά τους ήταν τολμηρή και άγγιξε την πολιτική, τη γραφειοκρατία, την οικογένεια, τη θρησκεία, ιστορικά πρόσωπα, καθημερινές καταστάσεις απλών ανθρώπων και κυρίως την υποκρισία μιας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας.

Οι Monty Python επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γράφονταν και γυρίζονταν κωμωδίες ενώ πολλοί κριτικοί παρομοιάζουν την προσφορά και την επιρροή τους στην κωμωδία με τον αντίκτυπο των Beatles στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.