Στην κατάμεστη αίθουσα «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Ιάκωβος – Αντώνιος Αρμάος παρουσίασε το βιβλίο του με τον ευρηματικό τίτλο «Αύριο Ίσως Να Έλθει Το Χθες» (Εκδόσεις Πληθώρα). Στο πάνελ των ομιλητών, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Χριστίνα Βίδου, βρέθηκαν η πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ο αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Στείρης και ο πρόεδρος και CEO της PeopleCert Βύρων Νικολαϊδης.

 Στο βιβλίο του Ιάκωβου Αρμάου περιλαμβάνονται 54 άρθρα του στη διαδικτυακή εφημερίδα HuffingtonPost.gr, μέσα από τα οποία – scripta manent πλέον – ο συγγραφέας μας αφήνει να παρακολουθήσουμε την πνευματική του διαδρομή κατά τη διάρκεια της κρίσης, παράλληλα με τα στάδια ωριμότητας που ο ίδιος εκ των πραγμάτων διήνυσε μελετώντας και διυλίζοντας τα προβλήματα της χώρας, περνώντας μάλιστα από το στάδιο της πλήρους αισιοδοξίας σε αυτό που σήμερα θα τολμούσαμε να χαρακτηρίσουμε «συγκρατημένη αισιοδοξία».

IMG 2070Ο Ιάκωβος Αρμάος εκτιμά ότι αυτή η χώρα, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να πάει μπροστά αν βρεθεί μια δράκα ατόμων που επί σταθερής βάσεως θα σκέφτεται «out of the box» και θα συμπαρασύρει προς τα εμπρός μια κοινωνία που αν και δεν το εκφράζει με σαφήνεια, δείχνει να διψά για πρόοδο και ευημερία, οραματιζόμενη να επιβιώσει μακριά από το αήττητο ως τώρα εμφυλιακό κλίμα και τον άκρατο λαϊκισμό.

Η κοινωνία μας, γράφει ο κ. Αρμάος, δεν μπορεί να ζει φοβικά. Δεν μπορεί να βιώνει την τρέλα των κατασχέσεων σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορεί να μην έχει άνετη πρόσβαση στην υγιή επιχειρηματικότητα, ιστάμενη πολλά βήματα πίσω από τα κατά καιρούς διαφορετικά πολιτικοκομματικά συμφέροντα και την αβελτηρία των πολιτικών που συχνά τα συνοδεύει. Ούτε βεβαίως μπορεί να επικαλείται τα Θεία προκειμένου να λυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που την αφορούν άμεσα. Αυτή η επίκληση – συχνή στους ανθρώπους – είναι πρωτίστως ουτοπική και βεβαίως αποτελεί χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Καταλήγοντας ο κ. Αρμάος εκτιμά πως η Ελλάδα και οι πολίτες της μπορούν να ξαναζήσουν στιγμές μεγαλείου. Ευελπιστεί δε τα άρθρα του, το πνευματικό του παιδί, να γίνουν πηγή δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού, γιατί όχι και αποφάσεων. Μόνον ο γόνιμος διάλογος με κανόνες και συμμετοχή των ανθρώπων θα μας δώσει ελπίδα, προκειμένου να φτάσουμε στο να αναταχθεί η χώρα, σημειώνει στο τέλος του βιβλίου του ο Ιάκωβος Αρμάος.

Εμείς υπό την ιδιότητα του αναγνώστη του βιβλίου, του ευχόμαστε να πιάσουν τόπο όσα αναφέρονται στα άρθρα του και πραγματικά να γίνουν αφορμή για έναν ή και πολλούς διαλόγους από τη βάση ως την κορυφή της πυραμίδας.

Καλές διαδρομές, αγαπητέ Ιάκωβε στο βιβλίο σου

Ρίτσα Μασούρα

IMG 2050
Περιμένοντας την έναρξη της εκδήλωσης
IMG 2057
Ο Ιάκωβος – Αντώνιος Αρμάος συνομιλεί με τους καλεσμένους του λίγο πριν την έναρξη της παρουσίασης του βιβλίου του

 

Στιγμιότυπο 2020 01 24 11.38.20 πμ