Η αποκατάσταση ξεκίνησε το 2012 από το Βασιλικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και κόστισε 2,2 εκατομμυρία ευρώ. Το κεντρικό ταμπλό που αναφέρεται στην Λατρεία του Αμνού δηλαδή του Χριστού έχει επικάλυψη από τον 16ο αιώνα.

Σύμφωνα με τη συντηρήτρια Μαρί Ποστέκ:«Η κύρια δυσκολία ήταν να απομακρύνουμε τις πολύ παλιές επικαλύψεις. Δεν το ρισκάρουμε, και δεν το κάνουμε ποτέ, παράλληλα με την αποκατάσταση.Σε ένα τέτοιο έργο τέχνης αφιερώσαμε χρόνο για να εντοπίσουμε τις συγκεκριμένες επιφάνειες και να δουμε σε ποιο βαθμό ήταν δυνατή η αφαίρεσή τους χωρίς να προκληθεί ζημιά στο πρωτότυπο έργο».

Μετά την αποκατάσταση, ο κόσμος της τέχνης έμεινε άφωνος από το «ανησυχητικά ανθρωποειδές» πρόσωπο του αμνού στο κεντρικό ταμπλό του έργου. Υπάρχουν εικασίες ότι η επικάλυψη έγινε για να εξουδετερωθεί η «έντονη και εξανθρωπισμένη» εικόνα του αμνού σε ένα ζώο χωρίς έκφραση.

Ο φωτισμός στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού δεν είναι ιδανικός, ωστόσο η διαφορά με τούς μη αποκατεστημένους πίνακες του Πολύπτυχου είναι ξεκάθαρη.

πηγη, euronews