Αλλάζει εικόνα το κέντρο της Αθήνας, έρχονται πεζοδρομήσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και βγαίνει «κόκκινη» κάρτα στα Ι.Χ. στο κέντρο, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να προαναγγέλλει: Θα κλείσουμε κομμάτια της πόλης και του κέντρου στην κυκλοφορία.

Εκτός του κέντρου της πόλης τα αυτοκίνητα, για τα οποία θα περιοριστεί δραστικά η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Κεντρικοί οδικοί άξονες θα γίνουν πεζόδρομοι, ενώ και σε Πλάκα και εμπορικό τρίγωνο δεν θα μπαίνουν αυτοκίνητα.

Η είδηση βγήκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που μίλησε στο 2ο Συνέδριο για τις Βραχυχρόνιες Μισθώσεις με τίτλο «The Best For The Guest».

Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι «θα δώσουμε προτεραιότητα στο πράσινο, την καθαριότητα και την ασφάλεια» και πως ο δήμος επενδύει στην υπηρεσία της καθαριότητας , με νέο εξοπλισμό, ο οποίος δεν ανανεώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια Επιπλέον αλλάζουμε τον προγραμματισμό με σκοπό την πιο αποτελεσματική καθαριότητα.

Νέο σχέδιο για το πράσινο και ασφάλεια

«Για το πράσινο έχουμε διαμορφώσει ένα νέο σχέδιο. Θα συνεργαστούμε με ιδιωτική εταιρεία για τον οδοφωτισμό μέσω ΣΔΙΤ. Για την ασφάλεια των πολιτών λειτουργούμε για πρώτη φορά συντονιστικό κέντρο σε συνεργασία με τη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία.

Ξεριζώνουμε φαινόμενα, που απαιτούν νέες υποδομές, υπομονή και επιμονή καθώς απαιτείται αρκετός χρόνος για να υλοποιηθούν», σημείωσε.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν για αυτοκίνητα

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «η Αθήνα δεν έχει αλλάξει καθόλου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

«Στην παρούσα φάση ετοιμάζουμε τον ”μεγάλο περίπατο”. Από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου την Αποστόλου Παύλου με την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας, της Ηρώδου Αττικού, της Βασιλίσσης Σοφίας, την Πανεπιστημίου μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου και θα ολοκληρώνεται το σχέδιο με την ένταξη της περιοχής του Θησείου. Η λογική είναι να κλείσουμε κομμάτια της πόλης και του κέντρου στην κυκλοφορία», εξήγησε ο ίδιος.

Ο Δήμος της Αθήνας έχει συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την πραγματοποίηση κυκλοφοριακής μελέτης στην πόλη, καθώς η τελευταία χρονολογείται από το 2004.

«Η πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την περιοχή της Πλάκα και το εμπορικό τρίγωνο. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τον εφοδιασμό των καταστημάτων και την είσοδο των μόνιμων κατοίκων».

Ο Κωστής Μπακογιάννης τόνισε ότι ο σκοπός είναι «να αποχαιρετήσουμε το αυτοκίνητο για να ανταγωνιστούμε τις πρωτεύουσες άλλων χωρών. Η Αθήνα έχει μείνει πίσω και πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε έχοντας ως βασικό στόχο να αλλάξουμε ως πόλη, δίνοντας χώρο στον πεζό, στον ποδηλάτη, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μετά στα αυτοκίνητα».

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις έρχονται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης αλλά και να διαμορφώσουν μια νέα καθημερινότητα για τους πολίτες της πόλης.