Ούτε να πρωτοτυπήσει δεν μπορεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης!

Επί ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν όλα γίνονταν άψογα και υποδειγματικά, για τα έκτροπα και τις φασαρίες με τους προσφυγο-μετανάστες, έφταιγαν… οι ακροδεξιοί που υποκινούσαν τους κατοίκους.

Επί Νότη Μηταράκη, οι συγκρούσεις και τα αιματηρά επεισόδια στην Λέσβο και τα άλλα νησιά, «πιθανότατα είναι υποκινούμενα από ύποπτες ΜΚΟ…» που δεν θέλουν να γίνει έλεγχος και ξεκαθάρισμα στις παράνομες και κερδοφόρες δραστηριότητές τους! Διαχρονικό, διακομματικό και… επικοινωνιακά πρόσφορο το επιχείρημα «δεν φταίμε εμείς, φταίνε οι άλλοι!», σε τούτο τον τόπο, δια πάσαν νόσον και…ανικανότητα!

Δεν αποκλείεται πίσω από τα τελευταία εκρηκτικά γεγονότα στην Μόρια, την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και σε Χίο και Σάμο, να υπάρχουν και κάποιοι βολεμένοι “ανθρωπιστές” περίεργων ΜΚΟ, που δεν θέλουν να μπει κάποια τάξη γιατί θα χάσουν τους λουφέδες. Όπως δεν αποκλειόταν και κάποιες από τις μαχητικές διαμαρτυρίες κατοίκων επί ΣΥΡΙΖΑ, να υποκινούνταν από ακροδεξιά στοιχεία.

Αλλά οι κυβερνήσεις δεν είναι για να εικοτολογούν περί των αιτίων των προβλημάτων, είναι για να ενεργούν και να τα αντιμετωπίζουν. Και να είναι υπόλογες για τις δικές τους πράξεις και αποφάσεις, χωρίς να κατακρίνουν συστηματικά εκείνες των προκατόχων τους- που επιτέλους ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν, βρεθήκαν ελλιπείς και τιμωρήθηκαν στις κάλπες!

Η σημερινή κυβέρνηση με (προς τιμήν του) ομολογία του πρωθυπουργού, δεν είχε εκτιμήσει σωστά το μέγεθος και την δυναμική του προσφυγικού. Σε έξη μήνες (πολύ της πήρε…) επανασυνέστησε το ανεξάρτητο υπουργείο για το μεταναστευτικό που η ίδια είχε καταργήσει και επικεφαλής του τοποθετήθηκε (για αδιευκρίνιστους λόγους, πλην κάποιας καταγωγικής εντοπιότητας…) ο κ. Μηταράκης. ΟΚ…

Η σημερινή κυβέρνηση, είχε δεσμευθεί μέχρι τέλος του 2019, να έχει αποσυμφορήσει τα νησιά που «πνίγονται», μεταφέροντας αρχικά 20.000 προσφυγο-μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα. Έχουμε Φλεβάρη του 2020 και δεν έχουν μεταφερθεί ούτε οι μισοί. Και είχε υποσχεθεί ότι θα ενισχύσει τις υπηρεσίες ελέγχου ασύλου, θα καταργήσει γραφειοκρατικές οπισθέλκουσες, θα δημιουργήσει περισσότερα και λειτουργικότερα κέντρα ελέγχου. Παράλληλα, εξήγγειλε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημιουργίας «κλειστών κέντρων» φιλοξενίας σε νησιά και ενδοχώρα, για να μπορεί να ελέγχει και να προλαμβάνει πράξις ανομίας και βίας που δημιουργούν δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους ντόπιους πληθυσμούς. Κι’ αυτοί οι κάτοικοι (οι ίδιοι είναι μ’ αυτούς που συγκίνησαν την υφήλιο με τα φιλόξενα αισθήματά τους, έναντι των προσφύγων, πριν λίγα χρόνια…) δεν μπορούν να κατηγορηθούν αβίαστα και πρόχειρα για “ρατσισμό” και εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων. Και δεν έχουν άδικο να λένε ότι «είναι ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο», δυνάμει θύματα παραβατικότητας και εγκληματικότητας, όταν λ.χ. στην Λέσβο μόνο υπάρχουν σήμερα πάνω από 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες… Που όλοι, «ήρθαν προσωρινά, θα φύγουν…» κατά τις ψευδείς διαβεβαιώσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Το μείζον αυτό πρόβλημα για την χώρα μας, φυσικά και δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί χωρίς την συνδρομή, ενεργό συμπαράσταση και έμπρακτη αλληλεγγύη και ανάληψη ευθυνών και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν τρέφουμε αυταπάτες… Η ασφυξία, η ανασφάλεια, το αδιέξοδο, η μη αντιμετώπιση της κατάστασης ,συν η κοροϊδία των κατοίκων των νησιών, έχει γιγαντώσει και τις αντιδράσεις κατοίκων της ενδοχώρας που φοβούνται τι τους περιμένει αν εγκατασταθούν μετανάστες και στις δικές τους περιοχές.

Η κυβέρνηση (άρα και ο νεόκοπος υπουργός…) πρέπει να δράσει- και να δράσει τάχιστα. Η προ μηνών εξαγγελία για δημιουργία «κλειστών κέντρων» τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα για καλύτερους όρους διαβίωσης αλλά και αποτελεσματικότερο έλεγχο των προσφυγο-μεταναστών (όπως ήταν η Αμυγδαλέζα που κατάργησε ως…«κολαστήριο» η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), μπορεί ν’ αποδειχθεί σοβαρή μεσομακροπρόθεσμη λύση, μέχρι να… ξυπνήσει η Ευρώπη. Είχαν υποσχεθεί ότι η κατασκευή αυτών των κέντρων θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και διαδικασίες fast-track….

Τι έχει γίνει; Ακόμη δεν έχει αποφασισθεί… η χωροθέτηση αυτών των κέντρων! Το εξετάζουν! Θα γίνουν απαλλοτριώσεις όπου χρειάζεται, θα υποβληθούν «ενστάσεις ενδιαφερομένων και θιγόμενων», και μετά οι διαγωνισμοί για την ανάθεση της κατασκευής…

Κύριε Μηταράκη μας, αντί να υποψιάζεστε υποκινητές και θεωρίες συνωμοσίες για τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και την εγκληματική συμπεριφορά κάποιων φουκαράδων προσφυγο-μεταναστών, δεν πετάγεσθε μέχρι την Κίνα να μάθετε πως κατάφεραν οι Κινέζοι να χτίσουν, εξοπλίσουν και λειτουργήσουν ένα σύγχρονο νοσοκομείο 1.000 κλινών μέσα σε… 10 μέρες;

 

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/toylahiston-mi-milas-k-mitaraki