“I Love Life”/ Μια μουσικός που δικαιολογημένα αγάπησε τη ζωή

Η Mana-Zucca υπήρξε μια πολύ επιτυχημένη συνθέτρια του εικοστού αιώνα και συγχρόνως μια ευτυχισμένη, πολύπλευρα δημιουργική προσωπικότητα. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 25 Δεκεμβρίου 1885 ως Gizella Zuccamanof (στη συνέχεια άλλαξε το επίθετο σε Zuccaman). Ήταν κόρη πολωνών εξόριστων, ζούσε σε περιβάλλον που αγαπούσε τη μουσική και συνέθετε από μικρή. Στην ηλικία των έξι ετών άρχισε να μαθαίνει πιάνο και οκτώ ετών, η μικρή μουσικός εμφανίστηκε ως σολίστ στο Concerto No. 1 για πιάνο του Beethoven, συμπράττοντας με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης. Το 1914 έκανε το σκηνικό της ντεμπούτο ως σοπράνο στην οπερέτα του Franz Lehár «O Κόμης του Λουξεμβούργου». Δεν άφησε ποτέ το πιάνο πάντως. Κατά διαστήματα μελέτησε με εξέχοντες πιανίστες της εποχής της όπως τον Ferruccio Busoni και τον Leopold Godowsky.

Το πρώτο δημοσιευμένο έργο της είναι ένα σύντομο κομμάτι για βιολί και πιάνο, με τίτλο Μουσική στιγμή (Moment Musicale) που είχε συνθέσει στα επτά της. Μέχρι την ενηλικίωση της είχε ολοκληρώσει εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό συνθέσεων. To 1907 συνέθεσε και το πρώτο δικό της κοντσέρτο για πιάνο.

Η Mana-Zucca στα 14 της χρόνια βρέθηκε στην Ευρώπη με την μεγαλύτερη αδελφή της, εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο, όπου σύντομα η έφηβη με τον διαχυτικό χαρακτήρα, έγινε μέρος του συναρπαστικού πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης. Το ντεμπούτο της στην Bechstein Saal άνοιξε πόρτες για συναυλίες σε όλη την Ευρώπη. Στο Βερολίνο, η Mana-Zucca δεν έχασε την ευκαιρία να μελετήσει τα έργα του Brahms με τον περίφημο παιδαγωγό και ειδικευμένο μελετητή της μουσικής του, τον Josef Weiss και λίγο αργότερα έγινε δεκτή από τον F. Busoni για οκτάμηνο πρόγραμμα μαθημάτων πιάνου. Επιπλέον στο Βερολίνο σπούδασε φωνητική και αργότερα, στο Λονδίνο, που πήγε για συναυλίες, δέχτηκε συμβουλές για την φωνή της από τον Raimond von zur Muhlen, έναν από τους μαθητές της Clara Schumann, διάσημο τραγουδιστή του lieder και περιζήτητο δάσκαλο φωνής.

Μια νέα σελίδα στη ζωή της ξεκίνησε όταν δέχτηκε πρόταση γάμου από τον Irwin M. Cassel, έναν τζέντλεμαν που την θαύμαζε μέχρι το τέλος, την στήριζε και φρόντιζε ώστε να περνούν επτά μήνες κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη και τους υπόλοιπους πέντε μήνες στο Μαϊάμι. Εκεί έφτιαξε για την σύζυγό του ένα εντυπωσιακό σπίτι στο οποίο συχνά συναντιούνταν μέλη της μουσικής οικογένειας της Φλόριντα και όχι μόνον.

Ο Cassel, φιλότεχνος ο ίδιος, υποστήριξε τη μουσική σταδιοδρομία της Mana-Zucca. Είναι ο στιχουργός στο γνωστότερο ίσως τραγούδι της”I Love Life” (1923), το οποίο ερμήνευσαν διάσημοι τραγουδιστές όπως ο John Charles Thomas και ο Lawrence Tibbett. Μετά τη γέννηση του μοναδικού της παιδιού, ενός γιου, το 1926, το Μαϊάμι έγινε μόνιμη κατοικία της.
Έζησε ευτυχισμένη και δημιουργική εκεί, συνθέτοντας και οργανώνοντας μουσικές συναντήσεις στο σπίτι της και απολαμβάνοντας πολύ συχνά παρέες μικρών παιδιών που έφταναν κοντά της για να τους μάθει τα παιδικά τραγούδια της και να τους διδάξει μουσικά παιχνίδια. Η δημοσιευμένη μουσική της γυναίκας αυτής αριθμεί περισσότερα από τετρακόσια έργα, μουσική για πιάνο, ορχήστρα και φωνή. Συνέθεσε επίσης μουσική για σπουδαστές πιάνου, τραγουδιού και σύνθεσης. Συνολικά συνέθεσε πάνω από 1.000 έργα, όπως όπερα, ορχηστρικά έργα, μπαλέτο, μουσική δωματίου και σόλο έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός κονσέρτου βιολιού για τον Αμερικανό βιολιστή Joan Field. Κέρδισε όμως τεράστια φήμη ως συνθέτρια ελκυστικών τραγουδιών.

Η Mana-Zucca πέθανε στο Μαϊάμι στις 8 Μαρτίου 1981, πλησίαζε τα εκατό. Τα χειρόγραφά της καθώς και αντίγραφα των συνθέσεων της, στεγάζονται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ακούστε το υπέροχο τραγούδι της I Love Life. Δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί καλύτερα ο τίτλος παρά από την ίδια τη ζωή της!