Αρχική Επιστήμη Χωρίς κουκούλα οι προτατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική – Μειοψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς κουκούλα οι προτατευόμενοι μάρτυρες στην Προανακριτική – Μειοψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση να απορρίψει τις ενστάσεις των προστατευομένων μαρτύρων και να επιμείνει στη δια ζώσης εξέταση τους χωρίς κουκούλα έλαβε η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.

Στην ψηφοφορία η οποία διεξήχθη σήμερα στη Βουλή Νέα Δημοκρατία, Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και Ελληνική Λύση ψήφισαν υπέρ της εξέτασης χωρίς κουκούλα ενώ μειοψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας εξέταση με τεχνικά μέσα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται καν να εξεταστούν και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προγενέστερες καταθέσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχολιάζοντας τις ενστάσεις των δύο προστατευομένων μαρτύρων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας τόνισε ότι «ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές» εκφράζοντας έτσι και τη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας της  πλειοψηφίας.  “Έχουμε θεσμική ευθύνη να μην επιτρέπουμε την εργαλειοποίηση από τους εισαγγελείς του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά οι ίδιοι εισαγγελείς να επικαλούνται τον νόμο” πρόσθεσε.

«Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά» είπε ο κ. Πλεύρης, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω απειλώντας με αποχώρηση αν η εξέταση γίνει με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των μαρτύρων.

«Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας» είπε ο κ. Λάππας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η άποψή μας είναι ότι οι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό» είπε ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Ζαχαρής προς Τουλουπάκη: Στείλτε όλα τα έγγραφα στη Βουλή

Αίσθηση προκαλεί έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ.Ζαχαρή προς την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με το οποίο επί της ουσίας την εγκαλεί για τη μη διαβίβαση στη Βουλή εγγράφων της δικογραφίας.

Με επιστολή του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ.Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.

Κατά τη ΝΔ πρόκειται για έγγραφο αποδοκιμασίας προς την κα Τουλουπάκη το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία από την ώρα που ο κ. Ζαχαρής είναι ο αντιεισαγγελέας ο οποίος ελέγχει τις καταγγελίες σε βάρος της.