Παναγιώτης Σωτήρης/in.gr

Αφορμή η δημοσίευση μιας έκθεσης του αμερικανικού think tank Rand με θέμα την εθνικιστική στροφή της Τουρκίας και τις προοπτικές των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.
Σε αυτή την έκθεση, που περιλαμβάνει μια σε βάθος ανάλυση της κατάστασης της Τουρκίας αλλά και των σχέσεών της με άλλες χώρες, γειτονικές και μη, υπάρχει και μια αναφορά στο στρατό. Παρουσιάζοντας τις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως τις μεγάλης κλίμακας εκκαθαρίσεις στελεχών τα τελευταία χρόνια, η έκθεση διαπιστώνει αυξημένη δυσαρέσκεια των μεσαίων στελεχών και υποστηρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος, όπως και ότι ο Ερντογάν λαμβάνει σοβαρά αυτή την απειλή.

Γιατί προκάλεσε θόρυβο η είδηση

Η είδηση προκάλεσε μεγάλο θόρυβο, όπως είναι αναμενόμενο σε μια χώρα όπου η τελευταία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ήταν μόλις το 2016, ενώ ακόμη και το 1997 (στο λεγόμενο «αναίμακτο πραξικόπημα» κατά της κυβέρνησης Ερμπακάν) ο Στρατός είχε μπορέσει να επιβάλει τη βούλησή του.

Είναι αλήθεια ότι ο Ερντογάν έχει κάνει πολλά για να εξασφαλίσει τον πολιτικό έλεγχο του στρατού, θεσμού που θεωρούσε ως καθήκον την υπεράσπιση των αρχών του κεμαλικού κράτους. Έχει αλλάξει σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο, έχει αυξήσει τα περιθώρια παρέμβασης, ενώ συνεργάζεται και ένα κόμμα, το εθνικιστικό και ακροδεξιό MHP που του επιτρέπει ένα άνοιγμα πέραν των παραδοσιακών ορίων του πολιτικού Ισλάμ, ενώ επιτρέπει και ένα βαθμό επιρροής στα σώματα και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι η αναφορά προέρχεται από μια έκθεση αμερικανικού think tank με ιστορικούς δεσμούς με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας προκάλεσε διάφορες σκέψεις. Ιδίως εάν κανείς δει ότι η σχετική αναφορά δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτική μέσα στο σώμα της έκθεσης, ωστόσο περιλαμβάνεται στην περίληψη με τα κύρια σημεία, ως να ήθελαν να την υπογραμμίσουν οι συντάκτες της. Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα στην Τουρκία υπήρχε μια καχυποψία για το ρόλο των ΗΠΑ στο πραξικόπημα με δεδομένη και το γεγονός ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν παραμένει στις ΗΠΑ που έχουν αρνηθεί να τον εκδώσουν.

—————-

Πούτιν – Ερντογάν 

Ευθεία προειδοποίηση του Κρεμλίνου προς την Τουρκία: «Θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή» μια στρατιωτική επέμβαση κατά των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ. Παρά ταύτα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνομιλιών για την Ιντλίμπ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν για την κλιμάκωση στην επαρχία.

Τουρκικά στρατεύματα στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας
© AP PHOTO / BADERKHAN AHMAD
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου «στις συνομιλίες με τη Ρωσίας, ακόμα δεν είμαστε εκεί που θα θέλαμε. Ίσως, οι ηγέτες μας να έχουν συνομιλίες. Η Ρωσία μας έδωσε τους χάρτες της, της δώσαμε τους δικούς μας που δείχνουν πού βρίσκονται όλα τα παρατηρητήριά μας. Ανταλλάξαμε απόψεις, οι επαφές θα συνεχιστούν. Οι επιθέσεις του συριακού καθεστώτος πρέπει να σταματήσουν».

«Η προώθηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ βλάπτει τη διαδικασία της Αστάνα για την επίλυση του συριακού ζητήματος» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο TRT.

 

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ – Για δύο νεκρούς Τούρκους στρατιώτες κάνει λόγο η Άγκυρα (Βίντεο)