Πως ονομάζεται επίσημα ο κορονοϊός της πανδημίας; Το όνομα του ιού έχει περάσει και εξακολουθεί να περνάει διάφορα κύματα. Στην τρέχουσα επικοινωνία μας τον λέμε συχνά «κορονοϊό», αλλά αυτό το όνομα δεν δηλώνει σε ποιο είδος κορονοϊού αναφερόμαστε.

Οι κορονοϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που δεν επιφέρουν όλοι την ίδια ή αντίστοιχη επιβάρυνση στην υγεία του ανθρώπου.

Από την άλλη πλευρά, στο διεθνές επίπεδο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο κρίσιμα σε σχέση με το όνομα του ιού.

Μόλις πρόσφατα, σε ομιλία του προς τον Αμερικάνικο λαό, ο προέδρος Donald Trump χρησιμοποίησε ξανά τον όρο “κινεζικός ιός”. Ενώ η Κίνα από την άλλη πλευρά, έχει προσπαθήσει να ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την διασπορά του ιού.

Οι ισχυρές εντάσεις και  γεωπολιτικές αντιπαλότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, με φόντο την κρίση της δημόσιας υγείας κατά την εξέλιξη αυτής της πανδημίας συνιστούν σήμερα ένα εύφλεκτο μίγμα στην παγκόσμια σφαίρα. Έτσι λοιπόν, το πως η κάθε πλευρά ονομάζει τον ιό σημαίνει πολύ περισσότερα από μια απλή πληροφορία για τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί. Στην ουσία, το όνομα που χρησιμοποιείται χαράζει μια γραμμή μάχης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) – ως ουδέτερη, διεθνής υπηρεσία – φέρει μεγάλο βάρος, ακόμα και στο θέμα της ονομασίας του ιού.

Στις 11 Φεβρουαρίου, ο ΠΟΥ έδωσε την επίσημη ονομασία της νόσου: Covid-19. Το συνθετικό “Co” αναφέρεται στην οικογένεια των ιών που ανήκει, τους κορονοϊούς (corona), το συνθετικό “vi” είναι η πρώτη συλλαβή της λέξης «ιός» στα αγγλικά (virus) και το “d” είναι το πρώτο γράμμα της λέξης «ασθένεια» στα αγγλικά (disease).

Ο ιός που προκαλεί τη νόσο έχει ένα πιο σύνθετο όνομα, το: SARS-CoV-2, το οποίο δόθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ταξινόμηση των Ιών. Το τμήμα “SARS” του ονόματος αναφέρεται στη γενετική σύνδεση του νέου κορονοϊού με τον ιό που προκάλεσε το ξέσπασμα του SARS του 2003. Όταν κάποιος κάνει το τεστ, εξετάζει την ύπαρξη του ιού SARS-CoV-2 στον οργανισμό του. Όταν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα, τότε πάσχει από την ασθένεια Covid-19 που είναι μια μορφή ιογενούς πνευμονίας. Ο ΠΟΥ ορίζει σαφώς αυτή τη διάκριση στον ιστότοπό του.

Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ αποφεύγει το όνομα SARS-CoV-2 επειδή το συνθετικό «SARS» μπορεί να δημιουργήσει περιττό φόβο για ορισμένους πληθυσμούς, ειδικά στην Ασία, οι οποίοι υπέστησαν βαρύτατες συνέπειες από το ξέσπασμα του SARS το 2003. Σε μια συνέντευξη τύπου στις 13 Φεβρουαρίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ Michael Ryan σημείωσε ότι το SARS-CoV-2 είναι ένας τεχνικός όρος για τους ιολόγους στα εργαστήρια, ενώ το Covid-19 είναι όρος για τον μέσο άνθρωπο. “Προσπαθούμε να συσχετίσουμε τον ιό με τον κόσμο, την εμπειρία που έχουν οι άνθρωποι με τον ιό”, είπε. Έτσι, το όνομα του ιού που προτάθηκε από τον ΠΟΥ για την καθημερινή επικοινωνία είναι: «ιός Covid-19».Στιγμιότυπο 2020 03 19 6.32.31 μμ

 

Emmy Rogakou, Ph.D. Molecular and Cellular Biologist

Dr. Emmy Rogakou is specialized in Epigenetic and Molecular Medicine. Her strong academic background and research achievements in the field of DNA repair have given her great recognition among physicians and scientists, both internationally and in Greece. She is also the founder and CEO of EpigenFocus, a startup in the field of Health Biotechnology.