Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι ο κορονοϊός δεν θα είναι ή μόνη πανδημία που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, και επεσήμανε ότι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας ώστε να αποφευχθεί η πίεση, καθώς και καταστάσεις τύπου Ιταλίας.

Όσον αφορά στην Ιταλία, εκτίμησε πως πιθανόν κάποιοι άνθρωποι να έχουν νοσήσει πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του πρώτου επίσημου κρούσματος. Όπως είπε, μάλιστα, χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας, έγινε μεγάλη διασπορά του ιού, ξέφυγε η κατάσταση και στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τις δραματικές εξελίξεις του τελευταίου μήνα.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε επίσης την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε την πίεση στο σύστημα καθώς, όπως εξήγησε δεν θα έχουμε τόσους αναπνευστήρες για να καλύψουν όλο τον κόσμο.

Σχετικά με το κλείσιμο των αγορών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο κ. Μόσιαλος έκανε λόγο για μη αλληλέγγυα συμπεριφορά των δύο χωρών προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που μαστίζονταν από τον ιό.

«Εκεί είναι οι πυλώνες της βιομηχανίας» και έκλεισαν τις αγορές, είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί να απευθυνθούν στην Κίνα για βοήθεια.

Απόσπασμα συνέντευξης του Ηλία Μόσιαλου στον ΣΚΑΙ