Αυστηρό μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας εν μέσω αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό έστειλε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο πρόστιμο κατά εταιρείας με αντισηπτικά.

Αυστηρό μήνυμα κατά της αισχροκέρδειας εν μέσω αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποιώντας ότι «δεν είναι ώρα για αρπαχτές, όποιος δεν το έχει καταλάβει θα το πληρώσει», μετά και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στο πρώτο πρόστιμο που επιβλήθηκε για αισχροκέρδεια σε εταιρεία αντισηπτικών αλλά και στα πρόστιμα που αναμένονται για τρεις πρατηριούχους στην Κάρπαθο.

Συγκεκριμένα ο υπουργός είπε για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα πρόστιμα:

«Από όταν εκδώσαμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που περιείχε τη διάταξη για την πάταξη της αισχροκέρδειας και το θεσπισμένο ανώτατο ποσοστό κέρδους, έχουν γίνει περισσότεροι από 400 έλεγχοι. Οι τιμές των αντισηπτικών και των υπολοίπων υλικών στην Ελλάδα δεν διαφέρουν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μάλλον καλύτερα από τις περισσότερες. Όπου εντοπίζουμε προβλήματα βάζουμε πρόστιμα. Χθες, βάλαμε το πρώτο πρόστιμο, 50.000 ευρώ, σε μία εταιρία αντισηπτικών που θεώρησε καλό να ανεβάσει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό κέρδους της μέσα στην κρίση. Αυτό είναι παντελώς απαράδεκτο. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι η ώρα για εύκολο κέρδος».

Πρόστιμα σε πρατηριούχους

Αναφέρθηκε στην περίπτωση τριών πρατηριούχων στην Κάρπαθο που εκτός από πρόστιμο θα οδηγηθούν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καθώς όχι μόνο είχαν υψηλότερες τιμές καυσίμων αλλά είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους για να έχουν τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων του νησιού.

«Δεν υπάρχει κανένα μέτρο που δεν θα λάβουμε για να πατάξουμε την αισχροκέρδεια. Στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν συγχωρείται αδράνεια από την πολιτεία και δεν συγχωρείται αισχροκέρδεια από τον επιχειρηματία. Όποιο μέτρο χρειαστεί να λάβουμε, θα το λάβουμε. Να το καταλάβουν όλοι. Δεν είναι η ώρα για “αρπαχτές”. Όποιος δεν το καταλάβει θα το πληρώσει ακριβά» πρόσθεσε.

Επάρκεια σε τρόφιμα

Επανέλαβε ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων στην αγορά καθώς οι εισαγωγές δεν έχουν σταματήσει και για τον λόγο αυτό ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. «δεν υπάρχει μεγάλη αύξηση τιμών στα τρόφιμα. Καθημερινά κάνουμε δειγματοληψίες».

Αναφορά έκανε και στην λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-Καταναλωτής. Όπως υπενθύμισε: «Με την ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής που κάναμε, φτιάχνεις το καλάθι των προϊόντων που θέλεις να αγοράσεις. Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεσαι, σου εμφανίζει τα κοντινότερα σούπερ μάρκετ που θα μπορείς να αγοράσεις το καλάθι σου με τη χαμηλότερη τιμή. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να γλιτώνει ο κόσμος χρήματα».

Για τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτήρισε πολύ καλή την εικόνα στα σούπερ μάρκετ τονίζοντας ότι η μείωση του ωραρίου κυρίως λόγω του τέλους στην κυριακάτικη λειτουργία έγινε για τους εργαζόμενους που έχουν κουραστεί πάρα πολύ.

«Σέβομαι πολύ τον κόπο και τον μόχθο τους. Μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση και θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που περιμένουν στην ουρά σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον και σε απόλυτη τάξη. Αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός σε αυτή την κρίση έχει δείξει χαρακτήρα και προχωράει όπως πρέπει» σημείωσε.