Θεωρείται συμβιβαστική λύση, αν και απαιτείται και γι αυτό αρκετός, πολύτιμος τελικά χρόνος.

Μπροστά στην σθεναρή άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στην οικονομία της ΕΕ, η Γαλλία παρεμβαίνει ξανά και προτείνει ως εναλλακτική λύση τη δημιουργία ταμείου περιορισμένου χρόνου λειτουργίας – πέντε έως δέκα έτη – μέσω του οποίου οι χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό να επανακάμψουν χωρίς οι πολίτες τους να βυθιστούν στη φτώχεια. Ηδη θα κουβαλούν τις τεράστιες απώλειες σε στενό ή ευρύτερο οικογενειακό κύκλο εξαιτίας του αήττητου κορονοϊού

«Μελετάμε το ενδεχόμενο ίδρυσης ενός ταμείου με περιορισμένο χρόνο λειτουργίας πέντε ή δέκα ετών, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης χρέους και θα βοηθήσει τις υπερχρεωμένες χώρες να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ στους «Financial Times». 

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε ανοικτή την πόρτα για τη δημιουργία εργαλείων που θα εξασφαλίζουν μια μακροπρόθεσμη και ευρεία γραμμή χρηματοδότησης που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες ‘μεταπολεμικές’ συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε την επαύριον της κρίσης», τόνισε ο γάλλος υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η έκδοση χρέους (ομολόγων δηλαδή) θα είναι δυνατή μόνο στο πλαίσιο του ταμείου αυτού, που θα έχει συγκεκριμένο σκοπό και ορισμένη διάρκεια ζωής.

Ο Λεμέρ είπε ότι η ιδέα δημιουργίας του ταμείου είναι εναλλακτική της πρότασης του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για την έκδοση «κορωνο-ομολόγων» ή «ευρωομολόγων», την οποία υποστήριξαν άλλες οκτώ κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αλλά απορρίφθηκε από τις άλλες. «Είναι ένα παράθυρο για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στις επόμενες συναντήσεις των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης και των 27 της ΕΕ», εξήγησε ο υπουργός. 

Το “ενδιαφέρον” της Ολλανδίας για την τυχόν κατάφωρη παραβίαση των κοινοτικών κανόνων!

Όπως σημειώνουν οι «Financial Times» η κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία απέρριψε ως «ανήθικη» την αμοιβαιοποίηση του ευρωπαϊκού χρέους διότι θα ωθήσει τα κράτη- μέλη σε κατάφωρες παραβιάσεις των κοινοτικών κανόνων, δέχεται τη δημιουργία ενός μικρότερου και «φθηνότερου» ταμείου, με δύναμη πυρός 10 έως 20 δισ. ευρώ, που θα «δωρηθούν» προς τις οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. 

Θέση της Χάγης και του Βερολίνου είναι η όποια βοήθεια χορηγηθεί στις χώρες-μέλη να εκταμιευθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος έχει σήμερα τη δυνατότητα να δανείσει συνολικά 410 δισ. ευρώ. Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε εξάλλου ότι θα απαιτηθούν περί τα τρία έτη μέχρι τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού θεσμού που θα εκδίδει κορωνο-ομόλογα. 

Με πληροφορίες από το ΒΗΜΑ