Αυτές τις μέρες που όλοι προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις διαδρομές μας και μαζί τους τις επισκέψεις στο μανάβη και στο σούπερ μάρκετ, ακόμη κι αν σχεδιάζουμε σχολαστικά τα ψώνια μας υπολογίζοντας τις ποσότητες, όλο και θα πάρουμε μερικά φρούτα και λαχανικά παραπάνω. Προσέχοντας λίγο περισσότερο και αντιμετωπίζοντάς τα κατά περίπτωση –είναι ζωντανοί οργανισμοί– θα κρατήσουν το άρωμα, τη γεύση, το χρώμα και τη θρεπτική τους αξία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το πρώτο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι όσα αγοράζουμε να μην είναι χτυπημένα. Έτσι έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να… μαραζώσουν. Από κει και πέρα:

Πλένουμε, στεγνώνουμε, αποθηκεύουμε

Παλιότερα δεν λειτουργούσαμε ακριβώς έτσι, με τα νέα δεδομένα όμως, με το που φτάνουμε στο σπίτι με τα ψώνια, καλό είναι τα φρούτα και τα ζαρζαβατικά να τα πλύνουμε προσεκτικά και, πριν τα αποθηκεύσουμε, να τα στεγνώσουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή πετσέτα. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και πρέπει να καταπολεμηθεί. Υπάρχουν, βέβαια, κι εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα σπαράγγια είναι να τα βάλετε στο ψυγείο μέσα σ’ ένα ποτήρι με νερό ‒σαν λουλούδια στο βάζο‒ και να τα σκεπάσετε με ένα πλαστικό σακουλάκι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με μυρωδικά, όπως ο βασιλικός, ο μαϊντανός και ούτω καθεξής.

Κρατάμε τις… αποστάσεις

Γενικά είναι καλό όλα τα φρούτα και τα λαχανικά να μην είναι στριμωγμένα, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός ψυγείου. Τα διαφορετικά δοχεία αποθήκευσης αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα ως προς αυτό. Ιδίως τα τα φρούτα τα οποία παράγουν περισσότερο αιθυλένιο, ένα αέριο το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση, όπως για παράδειγμα οι μπανάνες, τα μήλα, τα αχλάδια και τα μάνγκο, χρειάζονται ειδική μεταχείρηση. Τις μπανάνες τις χωρίζουμε μία-μία και τυλίγουμε το κοτσάνι με πλαστική μεμβράνη, πρακτική που επιβραδύνει αυτή η διαδικασία. Τα αχλάδια, τα μήλα και τα μάνγκο είναι καλό να τα κρατάμε σε χωριστά μέρη για να μην επηρεάζουν το ένα το άλλο αλλά και τα υπόλοιπα φρούτα, λαχανικά και μυρωδικά που μπορεί να βρεθούν δίπλα τους. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν αποθηκεύουμε τις πατάτες μαζί με τα κρεμμύδια. Και οι μεν και τα δε χρειάζονται ένα δροσερό και σκιερό περιβάλλον, χρειάζονται όμως και την… αυτονομία τους.