«Επένδυση χρημάτων για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας στο μέλλον» ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα της συζήτησης.
`Ερρικα Ρούσου
Καθηγητές Επιδημιολογίας, Πολιτικής Υγείας, Φαρμακολογίας και ειδικοί των fake news συζήτησαν στο πρώτο virtual πάνελ του TEDxAthens για τον κορωνοϊό.

Οθόνες ανοιχτές. Μυαλά ανήσυχα. Πληροφορία που μοιράζεται. Και που ως επί το πλείστον αφορά στο φαινόμενο που ονομάζεται «κορωνοϊός».

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι ζούμε μία περίοδο που σίγουρα θα κάνει τον ιστορικό του μέλλοντος να τρίβει τα αφυδατωμένα από το πλύσιμο των χεριών δάχτυλά του για τον θησαυρό που του έτυχε να αποτυπώσει -μάλλον μόνο- στις διαδικτυακές σελίδες κρατώντας τον αιώνιο και προσβάσιμο σε όλες τις επόμενες γενιές.

Το δεύτερο γεγονός που πρέπει να καταγραφεί μαζί με την επέλαση του ιού είναι ότι αυτό το «off» που πατήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στον πλανήτη έφερε ένα σημαντικό και ραγδαία εξελίξιμο «on»: Αυτό της onlineδιάδρασης. Το οποίο ναι μεν προϋπήρχε αλλά κυρίως βολεμένο στην καθημερινή επικοινωνία, το φλερτ ή γενικότερα τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σήμερα, η virtual πραγματικότητα έχει φέρει ολοένα και περισσότερα online μαθήματα, σεμινάρια, εκδηλώσεις, συσκέψεις, θέατρα (!), εκθέσεις, συνέδρια, event.

Ένα τέτοιο new age event πραγματοποίησε και την περασμένη Κυριακή το TEDxAthens, πιστό στην τάση του να ακολουθεί αλλά και να δημιουργεί νέους δρόμους επικοινωνίας αλλά κυρίως μετάδοσης της πληροφορίας. Αυτήν τη φορά το TEDxAthens ασχολήθηκε με το φαινόμενο του κορωνοϊού και μέσω τεκμηριωμένων ομιλιών εμπειρογνωμόνων πάνω στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και των fakenews να φέρει την πληροφορία σε περισσότερους από1000online χρήστες που συνδέθηκαν δωρεάν καλύπτοντας την διαδικτυακή τους θέση στην virtual συζήτηση, της οποίας οι virtualθέσεις εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ανακοίνωσης του event.

Την εκδήλωση άνοιξε και συντόνισε o Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, Ιδρυτής και Επιμελητής του TEDxAthens και οι τρεις θεματικές στις οποίες στηρίχθηκε το event ήταν οι εξής:

Ο κορωνοϊός
Το προφίλ του COVID-19 έσπευσε να χτίσει ο ομιλητής Σέργιος-Ορέστης Κολοκοτρώνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου SUNYDownstate Health Sciences εξηγώντας πως «ο ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ιό του SARS, βασίζεται στο RNA, έχει χαμηλή λοιμοτοξικότητα, υπόκειται σε υψηλά επίπεδα μετάλλαξης και μεταπήδησε στον άνθρωπο λόγω της εντατικοποίησης του σύγχρονου τρόπου ζωής». Στη συνέχεια, ο δεύτερος ομιλητής, κύριος Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, διευκρινίζοντας πως «τα μέτρα που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση ήταν αναγκαία, λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις του συστήματος, επισημαίνοντας πως ο ΟΑΣΑ μας κατατάσσει στην τρίτη χειρότερη θέση αναφορικά με τις ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες».