Ενώ οι εκτιμήσεις του ακραίου σεναρίου του ΟΟΣΑ ανεβάζουν την ύφεση στην Ελλάδα πάνω από το 30% (!), ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup με το εξαιρετικά μετριοπαθές σενάριο για ύφεση 4%. Το πώς ακριβώς θα τοποθετηθεί στον επιδιωκόμενο συμβιβασμό, πέραν της γενικής τοποθέτησης στην πλευρά Ισπανίας και Ιταλίας, δεν είναι σαφές. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει κάθε πλαίσιο ευελιξίας και φθηνής ρευστότητας θα προκύψει από την απόφαση του Eurogroup.

Δεν έχει γίνει όμως καθαρή η θέση της κυβέρνησης απέναντι στη βασική εναλλακτική λύση για δάνεια μέσω των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM, μέχρι το 2% του ΑΕΠ τους, που για την Ελλάδα αντιστοιχεί σε 3,5-4 δισ. ευρώ – τα οποία φυσικά συνοδεύονται από όρους και προαπαιτούμενα, ήτοι μνημόνια, έστω και χαλαρά.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι ο Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφέρθηκε πιο «θερμά» από ποτέ στα διαθέσιμα 37 δισ. ευρώ, «τα 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφαλείας, και τα 20 δισ. ταμειακά διαθέσιμα του κράτους», ώστε να εκπέμψει ένα μήνυμα ασφάλειας, με τη διευκρίνιση ότι το πότε θα μπει «χέρι» σε αυτά τα λεφτά εξαρτάται από την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά και από την άδεια του ESM, θα προσθέταμε εμείς…

Πρώτη κατοικία, ενοίκια 

Τη διεύρυνση της νομοθετικής ρύθμισης για τη μείωση του ενοικίου, προκειμένου να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που πλήττονται μεν από την κρίση, αλλά δεν έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «χωρίς να θεωρήσετε κάτι δεδομένο, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νομοθέτηση (σ.σ. και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις)». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει μείωση του ενοικίου κατά 40% για την επαγγελματική στέγη, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις θα έχουν μείωση του ενοικίου, επίσης κατά 40%, για την α’ κατοικία τους.

Ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου ρυθμίσεις μετά την έξοδο από την κρίση, για τις οφειλές των φορολογουμένων που σήμερα έχουν ανασταλεί, λέγοντας ότι «δεν θα έχουμε απαίτηση να έρθουν την πρώτη ημέρα και να πληρώσουν με τη μία όλες τις συσσωρευμένες οφειλές ενός τριμήνου».

Παράλληλα, «φωτογράφισε» παράταση για το καθεστώς προστασίας της α’ κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, λέγοντας ότι η κατάλληλη πρωτοβουλία θα ληφθεί στον κατάλληλο χρόνο. Σχετικά με τις προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τις δόσεις, είπε ότι «αξιολογούμε το ζήτημα, για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν τους πολίτες», ενώ επανέλαβε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, με επισπεύδοντα το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.