Δεν είναι κανείς ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη σημερινή έκβαση των συνομιλιών των κρατών -μελών της ΕΕ στο Eurogroup. Η τελευταία διάσκεψη ανέδειξε, μάλλον με άσχημο τρόπο,  τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν βορρά και νότο. Παράλληλα εμφανίστηκε το νέο “κακό” παιδί της `Ενωσης, η Ολλανδία, που πρωτοστάτησε με έντονο αρνητισμό σε οποιαδήποτε υποχώρηση για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων. Ορισμένοι υπέθεσαν ότι η Ολλανδία και ο πρωθπουργός Μαρκ Ρούτε – σημειωτέον ότι φέτος η Ολλανδία έχει εκλογές  – μπήκαν μπροστά για να καλύψουν την Γερμανία. Πριν από λίγες ώρες ωστόσο έγινε γνωστό ότι και η Γερμανία μέσω της κυρίας Μέρκελ έκανε σαφές προς τον Ιταλό πρωθυπουργός Τζ. Κόντε ότι δεν θα υπάρξουν ‘χάρες” προς το Νότο.

Κάτω από αυτό το βαρύ κλίμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ – και κατ’ επέκτασιν οι ηγεσίες  – αναμένεται να ξενυχτήσουν προκειμένου να βγουν αύριο προς τα έξω και να δηλώσουν προς τους ευρωπαίους πολίτες ότι η Ενωση μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά και αποτελεσματικά. Τη στιγμή μάλιστα που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να διαθέσουν τεράστια κονδύλια – όσα θα χρειαστούν – για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας. Ετος προεδρικών εκλογών και στις ΗΠΑ το 2020.

ΙΤΑΛΙΑ :  Διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενίσχυσαν σήμερα την πίεση στην Ολλανδία να ξεμπλοκάρει την οικονομική στήριξη ύψους μισού τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του κορωνοϊού, με την Ιταλία να δηλώνει ότι διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ. Το eurogroup που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζ. Κόντε. «Είναι μία μεγάλη υπαρξιακή πρόκληση της Ευρώπης», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο BBC.

Η τηλεδιάσκεψη αναμενόταν να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα,  όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως είναι εφικτή μια συμφωνία και έγινε γνωστό πως η Γαλλία και η Γερμανία επεξεργάστηκαν μια συμβιβαστική πρόταση για να αρθεί το αδιέξοδο.

«Εντατικές επαφές με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών πριν την επανέναρξη του Eurogroup σήμερα το απόγευμα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών μας εξαρτάται από εμάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup.

ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ

Η Αυστρία, φειδωλή σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, είναι πρόθυμη να καταλήξει σε μια συμφωνία, αλλά τα ευρωομόλογα παραμένουν εκτός συζήτησης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γκ. Μπλιούμελ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών απέτυχαν στις ολονύκτιες συζητήσεις τους, που κατέρρευσαν χθες, να συμφωνήσουν σε περαιτέρω οικονομική στήριξη για τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα η Ισπανία και η Ιταλία να προειδοποιήσουν ότι διακυβεύεται το μέλλον του ευρωπαϊκού μπλοκ εάν δεν καταλήξει σε μια κοινή αντίδραση στην κρίση.

Οι υπουργοί, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας ενός ταμείου ανάκαμψης αλλά διαφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησής του διότι η συζήτηση αυτή περιλαμβάνει το ιδιαίτερο αμφιλεγόμενο θέμα του εάν η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει κοινό χρέος. «Αυτό είναι εκτός συζήτησης για εμάς. Αυτό συνεχίζει να ισχύει», δήλωσε ο Μπλιούμελ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτή η διαμάχη εντάσσεται στην επίμονη αντιπαράθεση μεταξύ του στρατοπέδου των οικονομικά ασθενέστερων κρατών της νότιας Ευρώπης, με επικεφαλής την Ιταλία, από την μία πλευρά, και της Ολλανδίας που λειτουργεί ως προπύργιο του δημοσιονομικά συντηρητικού Βορρά, από την άλλη.