Επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με την απάντηση της ευρωζώνης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο«η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τους υπουργούς να χειροκροτούν». Σύντομα αναμένεται η συνέντευξη Τύπου.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάνει λόγο για ένα πακέτο στήριξης των οικονομικών χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ.

Νωρίτερα ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες μετέδιδαν πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν στα εξής: Για το ρόλο του ESM στην κρίση, για το πακέτο SURE της Κομισιόν, καθώς επίσης για τη συμμετοχή στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ανάπτυξης [περισσότερες λεπτομέρειες θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ].

Στο ανεπίσημο draft που έχει κυκλοφορήσει γίνεται λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

Τεράστια δημοσιονομική παρέμβαση

«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, «γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη». Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

Έκανε επίσης αναφορά σε ένα Ταμείο Ανοικοδόμησης των οικονομιών μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, ο κ. Σεντένο τόνισε πως οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν από τους ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο αυτό θα είναι προσωρινό.