Η καραντίνα “έσωσε” τον ελληνικό βυθό!

Σε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάκαμψη των αλιευμάτων εξελίσσεται η καραντίνα τόσο για τον ελληνικό βυθό ο οποίος είναι υπεραλιευμένος όσο και διεθνώς

Φρένο στην υπεραλίευση των ελληνικών θαλασσών η οποία καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια βάζει η καραντίνα λόγω του κορονοϊού. Αν και η ανάκαμψη των αποθεμάτων θα καταγραφεί πρακτικά στις ψαριές του 2021, του 2022 και του 2023, εντούτοις, υπάρχουν οι πρώτες επιστημονικές ενδείξεις που δείχνουν ότι η περίοδος της πανδημίας ωφέλησε τον ελληνικό βυθό και τα θαλάσσια αλιεύματα.

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ  Θανάσης Τσίκληρας ο οποίος και «τρέχει» μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Εκτίμηση Αποθεμάτων (CMSY)» μαζί την ερευνητική του ομάδα (Δρ Ντόνα Δημαρχοπούλου και Νίκη Παρδαλού) αλλά και Ευρωπαίους εταίρους, η αλιευτική πίεση έχει περιοριστεί πάρα πολύ το τελευταίο τρίμηνο. «Μπορεί να έχει μειωθεί 60-70% αυτούς τους τρεις μήνες και σε κάποιες περιοχές το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 100%. Σήμερα το ποσοστό που αλιεύεται κυμαίνεται μόλις στο 10% αυτών που θα ψαρεύονταν.