«Ο ΦΡΑΧΤΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ». Ένταση και ανησυχία δημιουργήθηκε το Σαββατοκύριακο όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες είχαν καταλύσει σε ελληνικά εδάφη στην κοίτη του ποταμού Έβρου.
#FACT

Τι είχε συμβεί;
Φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση, αθόρυβα, είχε ξεκινήσει τις εργασίες ολοκλήρωσης του φράχτη του Έβρου στα σημεία που η χαμηλή στάθμη του ποταμού θα επέτρεπε την είσοδο στη χώρα παράνομων μεταναστών.
Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και τις δηλώσεις Τσαβούσογλου ότι μόλις περάσει η πανδημική κρίση η Τουρκία θα επιτρέψει την εισροή μεταναστευτικών κυμάτων η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι φρόντισε να ετοιμαστεί.
Η Τουρκία λοιπόν επιχειρεί να εμποδίσει την ολοκλήρωση της ανέγερσης του φράχτη του Έβρου.

Ποια δικαιολογία φέρνει η Τουρκία;
Τα σύνορα στην περιοχή του Έβρου έχουν οριστεί με τη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία όμως προβλέπει ρητά η συνοριακή γραμμή θα μείνει αμετακίνητη, όπως ορίστηκε και δεν θα ακολουθήσει τις αλλαγές στη ροή του ποταμού.
Με τα χρόνια όμως και για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα Ελλήνων και Τούρκων στην περιοχή καθώς η ροή του ποταμού δεν είναι βέβαια σταθερή οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήσει να δώσουν από κοινού λύσεις. Υπέγραψαν πρωτόκολλα, αντήλλαξαν γαίες, όχι πάντα με ευκολία καθώς όλα ακολουθούσαν το γενικότερο κλίμα των ελληνοτουρκικών θέσεων.
Τώρα που η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει το φράχτη η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες του και να μην προχωρήσει στις εργασίες χωρίς προηγουμένως να έχει συνεννοηθεί μαζί της. Για να το δικαιολογήσει λέει ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου έχει αλλάξει από το 1926 και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν κοινά συμφωνημένες συντεταγμένες συνόρων στην περιοχή.

Και τι απαντήσαμε;
Με διάβημα το ΥΠΕΞ απάντησε ότι δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει των συνθηκών να ενημερώσει την Τουρκία αφού ο φράχτης οικοδομείται εντός ελληνικού εδάφους. Η κοίτη του ποταμού μπορεί να έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών αλλά οι συντεταγμένες των συνόρων βάσει των οποίων υπεγράφη η Συμφωνία το 1926 παραμένουν σταθερές.

  • Στέλιος Πέτσας: «Θα ολοκληρώσουμε γρήγορα τον φράκτη στον Έβρο».
  • Τούρκος πρέσβης: «Δεν είναι συνοριακή διαφορά αλλά τεχνικό ζήτημα».
  • Τριήμερη περιοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Θράκη.