Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα

“Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανταποκρίθηκε απόλυτα στο καθήκον του, με σοβαρότητα, επάρκεια, κοινωνική ευαισθησία, ενσυναίσθηση για τις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και, τελικά, με αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας”, αναφέρει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο Ανδρέας Ξανθός, για τον διακεκριμένο λοιμωξιολόγο και επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία του κορονοϊού.

Παρά την κριτική που δέχθηκε ο καθηγητής, και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, επισημαίνει ότι ο κ. Τσιόδρας άφησε “αποτύπωμα” αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας.

“Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν…”, σημειώνει ο Ανδρέας Ξανθός.

Υπενθυμίζεται ότι τις προάλλες ο Νίκος Φίλης δήλωσε στη Βουλή ότι “δεν θέλουμε Τσιόδρες να κυβερνούν τις κοινωνίες”, ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού επί κυβέρνηση Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, είχε γράψει μεταξύ άλλων:

“Δεν είναι ουδέτερος ο Τσιόδρας. Κι όταν μιλάει, κι όταν κλαίει, αυτούς εκπροσωπεί. Την πολιτική τους εξωραΐζει. Και το κάνει μια χαρά”.

Ολόκληρο το άρθρο του Ανδρέα Ξανθού για τον Σωτήρη Τσιόδρα:

“Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ένας λοιμωξιολόγος υψηλού επιστημονικού κύρους, ανέλαβε αυτή την περίοδο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης να εκπροσωπήσει την πολιτεία και όχι την κυβέρνηση, στον άχαρο και επισφαλή ρόλο της καθημερινής και έγκυρης ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Και ανταποκρίθηκε απόλυτα σ’ αυτό το καθήκον, με σοβαρότητα, επάρκεια, κοινωνική ευαισθησία, ενσυναίσθηση για τις επιστημονικές αβεβαιότητες και τις αγωνίες των απλών ανθρώπων και, τελικά, με αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα από τη σκοπιά της Δημόσιας Υγείας.

Κάποιοι επέλεξαν, εκ του ασφαλούς θα έλεγα, δηλαδή αφού είχε κριθεί η μάχη και ήταν βέβαιο ότι αποφύγαμε την υγειονομική τραγωδία, να αμφισβητήσουν τον Σωτήρη Τσιόδρα. Να τον εγκαλέσουν για ασυνέπεια, αμφισημία, επιστημονική μονομέρεια, ακόμα και για ιδιοτέλεια. Τον δικαιώνει όχι μόνο η επιδημιολογική εικόνα και η πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και το “αποτύπωμα” αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας που άφησε στη συλλογική μας συνείδηση. Οσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν…”.

πηγη