Χονγκ Κονγκ: Καταλύεται από το Πεκίνο το καθεστώς αυτονομίας.  Η Βρετανία προτίθεται να επιστρέψει σε 3 εκ. πολιτών του Χονγκ Κονγκ που ζούσαν εκεί πριν το 1997 να ζητήσουν βρετανική υπηκοότητα. 

 Πραγματικά συγκλονισμένοι και άναυδοι παρακολουθούμε από κάθε διαθέσιμη οθόνη και κάθε Μέσο, σε ζωντανή μετάδοση, τη σταδιακή διαδικασία επιβολής μιας νέας δικτατορίας. Μετά από μήνες κινητοποιήσεων των πολιτών του Χονγκ-Κονγκ, η Κίνα πέρασε νόμο που καταλύει το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής. Είναι ακόμα ασαφές πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία αλλά ο δρόμος που επιτρέπει στην Κίνα να εγκαταστήσει στη χώρα δικές της υπηρεσίες ασφαλείας και να επιβάλλει μέτρα που θα περιορίζουν την έκφραση, τις ελεύθερες συναλλαγές και τις σχέσεις της με το εξωτερικό έχει ανοίξει. 

Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας δηλώνει αποφασισμένη να προστατεύσει όσους γεννήθηκαν στο Χονγκ-Κονγκ πριν το 1997 όταν και παρέδωσε την κυριαρχία της περιοχής στην Κίνα. 

Σύμφωνα με τον Guardian μέχρι και 3 εκατομμύρια κάτοικοι του Χονγκ-Κονγκ μπορούν να βρεθούν υπό καθεστώς βρετανικής προστασίας ως Βρετανοί υπήκοοι, γεγονός που έχει εξοργίσει το Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν ανακοινώνοντας ότι αίρουν κάποια προνόμια που πήγαζαν από το καθεστώς αυτονομίας του Χονγκ-Κονγκ ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στην Κίνα.

#Fact