O τρελός αυτοκράτορας/ Wolffe Richard*

Γράφοντας από το κελί του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εξηγούσε στους ανήσυχους συναδέλφους του πάστορες ότι οι ειρηνικές διαμαρτυρίες του θα αναγκάσουν εκείνους που βρίσκονταν στην εξουσία να διαπραγματευθούν για φυλετική δικαιοσύνη. «Είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις το σωστό», έγραφε.

Ενα καλοκαιρινό απόγευμα, δύο γενιές αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ βγήκε από τον Λευκό Οίκο, όπου κρυβόταν σε ένα καταφύγιο. Η στρατιωτική αστυνομία μόλις είχε ρίξει δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης σε ειρηνικούς διαδηλωτές για να ανοίξουν τον δρόμο, ώστε να μπορεί να κουνήσει μια Βίβλο μπροστά από εκκλησία. Για τον Τραμπ είναι πάντα η κατάλληλη στιγμή να ρίξει κηροζίνη στη φωτιά που έχει ανάψει στα σκουπίδια.

Στις ημέρες που μεσολάβησαν από τη δολοφονία του Φλόιντ από αστυνομικούς της Μινεσότα ο Τραμπ παρακολουθούσε με αναρτήσεις στο Twitter, ενώ το έθνος στο οποίο υποδύεται ότι ηγείται έφθασε σε σημείο διάλυσης. Επειτα από δεκαετίες υποτιθέμενων νόμιμων ξυλοδαρμών και δολοφονιών από την αστυνομία, οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται στις αμερικανικές πόλεις πιο γρήγορα κι από τον κορωνοϊό.

Δεν είναι τυχαίο. Σε άλλες κρίσεις, σε άλλες εποχές, υπήρχαν πρόεδροι που κατανοούσαν το πλέον βασικό καθήκον: να ηρεμήσουν τα πνεύματα, να σταματήσουν τη βία και να προστατεύσουν τους πολίτες. Σε αυτή την κρίση, όμως, έχουμε έναν πρόεδρο που έχτισε όλη την πολιτική του καριέρα πάνω στην υποκίνηση της βίας.

Πριν από τέσσερα χρόνια, οι υποστηρικτές του Τραμπ μας είχαν πει να τον πάρουμε σοβαρά, αλλά όχι κυριολεκτικά. Τελικά, θα ήταν σωστό να τον έχουμε πάρει σοβαρά, διότι αποτελεί σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου. Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016, παρότρυνε τους ψηφοφόρους του να επιτίθενται σε διαδηλωτές. «Σπάστε τους στο ξύλο. Σοβαρά το λέω», είπε την ημέρα των προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα. «Σας υπόσχομαι ότι εγώ θα πληρώσω τους δικηγόρους». Αργότερα στο Λας Βέγκας, είχε σχολιάσει ότι οι άνδρες της ασφάλειας ήταν πολύ ευγενικοί με άλλον διαδηλωτή. «Θα ήθελα να του ρίξω μια μπουνιά στην μούρη», πρόσθεσε. Λίγο καιρό μετά τρεις διαδηλωτές που δέχθηκαν επίθεση σε συγκέντρωσή του στο Κεντάκι έκαναν αγωγή στον Τραμπ για υποκίνηση βιας.

Αρα, όταν στάθηκε ως πρόεδρος και είπε σε αστυνομικούς ότι πρέπει να είναι βίαιοι με τους συλληφθέντες πολίτες, δεν έκανε κάποιο περίεργο αστείο ό,τι κι αν ισχυρίστηκαν κατόπιν οι βοηθοί του. «Οταν βλέπεις αυτούς τους αλήτες που ρίχνονται στα αστυνομικά αυτοκίνητα, λέω: Σας παρακαλώ, μην είστε ευγενικοί μαζί τους».

 

Ο Τραμπ δεν μπορεί να βάλει τέλος στη βία όπως δεν μπόρεσε να διαχειρισθεί την πανδημία που σκότωσε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς ή να δημιουργήσει θέσεις εργασίας που θα σώσουν τα 40 εκατομμύρια των ανέργων. Αντιμέτωποι με μια τριπλή κρίση και φυλετικές, υγειονομικές και οικονομικές καταστροφές, βλέπουμε πως έχουμε τοποθετήσει στον Λευκό Οίκο ένα τρίχρονο.

Είναι σαν να μην καταλαβαίνει τίποτε απ’ όσα συμβαίνουν γύρω του. «Είμαι ο πρόεδρος του νόμου και της τάξης», είπε ενώ χιλιάδες Αμερικανοί διαδήλωναν εναντίον των εκπροσώπων του νόμου και της τάξης. Και πρόσθεσε ότι θα κινητοποιήσει τους πάντες, στρατιωτικούς ή πολίτες για την αντιμετώπιση των επεισοδίων. Ηταν σαν να καλούσε σε δράση κάθε έναν που έχει στην κατοχή του όπλο, για να κλιμακωθεί η βία.

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον χρόνο του στον Λευκό Οίκο πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Αγνόησε τους νεκρούς και τους τραυματίες στο Πουέρτο Ρίκο και βιαιοπράγησε στα παιδιά στα σύνορα. Αγνόησε τους νεκρούς και τους αρρώστους στην πανδημία και θέλει να βιαιοπραγήσει εναντίον των διαδηλωτών στις πόλεις μας.

Σε πέντε μήνες, η πλειονότητα των πολιτών μπορεί να βάλει τέλος τόσο στα λόγια μίσους που εξαπολύει εκείνος όσο και στη δική της ανησυχητική σιωπή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 5-6-2020

 

Richard L. Wolffe is a British-American journalist, MSNBC commentator