Η κρίσιμη γερμανική προεδρία, το ευρωπαϊκό όραμα της Μέρκελ και οι ..αντιρρησίες

Ο μήνας Ιούλιος του 2020 θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη σύνοδο κορυφής θα κριθεί κατά πόσον θα συγκροτηθεί τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης που θα δώσει βαθιές ανάσες στις πληττόμενες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αν Μέρκελ και Μακρόν θα πετύχουν να κάμψουν τις αντιρρήσεις όσων κυβερνήσεων ανθίστανται στις επιχορηγήσεις, καθώς επιλέγουν την πολιτική των δανείων περισσότερο. Η κ.Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει τη δική της μάχη – η Γερμανία αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της ΕΕ – και να την κερδίσει. Το ερώτημα είναι σε ποιο ακριβώς σημείο οι δύο ευρωπαϊκές πλευρές θα συναντηθούν.

Στιγμιότυπο 2020 06 28 1.30.59 μμΑύριο, Δευτέρα 29 Ιουνίου, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθούν ξανά στον πύργο του Μέζεμπεργκ, ο οποίος αποτελεί επίσημη κατοικία της γερμανικής κυβέρνησης.

Στον ίδιο τόπο είχαν συναντηθεί η γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος τον Ιούνιο του 2018, στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνάντησή τους, από την οποία προέκυψε η ομώνυμη Διακήρυξη.

Τότε, η Ανγκέλα Μέρκελ είχε εμφανιστεί πολύ επιφυλακτική έναντι των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών του συνομιλητή της. Σήμερα είναι παντοδύναμη στο εσωτερικό της Γερμανίας και έχει ρίξει το βάρος της στη διαμόρφωση του μεγάλου πακέτου ανάκαμψης που συζητείται.

Ο Ε. Μακρόν μετέβη στις 23 Ιουνίου στη Χάγη, όπου και συναντήθηκε με τον Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι ο άτυπος ηγέτης της ομάδας των «Φειδωλών Τεσσάρων» (Frugal Four), στην οποία εντάσσονται οι Αυστρία, Σουηδία, Δανία – ενώ ανάλογη γραμμή ακολουθεί και η Φινλανδία.

Ο κ. Ρούτε έχει εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις στην πρόταση της Κομισιόν και έχει επίσης το βλέμμα του στραμμένο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία που έχουν αρχικώς προγραμματιστεί για τις 21 Μαρτίου. Η σκληρή του στάση τού έχει προσφέρει σημαντικούς προεκλογικούς πόντους και οι γνωρίζοντες προεξοφλούν ότι σίγουρα θα αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες.

 Εντονες είναι οι αντιρρήσεις και του καγκελάριου της Αυστρίας. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς σε άρθρο του στο γερμανικό πολιτικό περιοδικό Focus δηλώνει πως θα πρέπει να αποφευχθεί να μετατραπεί η ΕΕ σε «μόνιμη ένωση χρεών».  Η «επείγουσα βοήθεια» θα πρέπει να έχει σαφή προθεσμία και να δοθεί υπό τη μορφή δανείων αντί επιδοτήσεων. Οι κυβερνήσεις «έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους» τους και «ήδη πρέπει να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος λόγω της ύφεσης» στις ίδιες τους της χώρες, τονίζει ο Σεμπάσταν Κούρτς. Της ίδιας άποψης είναι και οι κυβέρνησεις της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.

Πάντως, επανερχόμενοι στην Αγκέλα Μέρκελ και στην ισχυρή τοποθέτησή για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι από αυτό το κεφάλαιο της ΕΕ – αν όντως δοθούν τα ποσά με την καλύτερη δυνατή αναλογία επιδοτήσεων -δανείων –  θα εξαρτηθεί  το επόμενο βήμα της ΕΕ στο οποίο η γερμανίδα καγκελάριος θα ήθελε να βάλει τη σφραγίδα της πριν αποχωρήσει. Αυτό το βήμα ακούει στο όνομα ομοσπονδοποίηση, άρα ισχυροποίηση της Ευρώπης στη διεθνή σκακιέρα – ενδεχομένως ισότιμος συνομιλητής και εταίρος των αναδυόμενων δυνάμεων. Στην αντίθετη περίπτωση, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε διάλυση. Αρα διακυβεύονται πολλά και η κυρία Μέρκελ θα ήθελε την τύχη με το μέρος της!