Μέρος της Ακουμιανής Γυαλιάς, μιας τεράστιας παραλίας στον νότιο τμήμα του Ρεθύμνου, και σε απόσταση 53 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου συναντάται μία από τις πιο εντυπωσιακές και επιβλητικές ακρογιαλές του νομού.

Η ακτή του Αγίου Παύλου, δίπλα στον ομώνυμο οικισμό, κοντά στο ακρωτήριο της Μέλισσας και την επιβλητική παραλία της Τριόπετρας, εντυπωσιάζει όσους καταφέρουν να την προσεγγίσουν με την μοναδική φυσική ιδιαιτερότητά της. Τεράστιοι αμμόλοφοι καλωσορίζουν τους επισκέπτες της, κάποιοι από αυτούς φτάνουν ακόμη και τα 25 μέτρα σε ύψος, σε ένα σκηνικό βγαλμένο λες από ταινία.

Για πολλούς οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου, η πλαζ είναι γνωστή και ως Αλατσόγκρεμνος, είναι μία από τις πιο όμορφες και εντυπωσιακές παραλίες του νομού, το μήκος της οποίας αγγίζει περίπου το ένα χιλιόμετρο. Οι ψηλοί λόφοι της άμμου κατά μήκος όλης της ακρογιαλιάς προκαλούν δέος στον λουόμενο, κάνοντας, ωστόσο, την ανάβαση μια δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα τις ώρες που ο ήλιος καίει δυνατά.

Τα καταγάλανα νερά της καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια, ωστόσο χρειάζεται αρκετή προσοχή καθώς είναι βαθιά. Μάλιστα, σε περίπτωση δυτικών ανέμων δημιουργούνται έντονα κύματα, γι αυτό συνίσταται έγκαιρη ενημέρωση πριν αποφασίσει κανείς να την επισκεφτεί.

shutterstock 1733580230

Η μεγάλη έκταση της παραλίας βοηθάει στο να απολαύσει κανείς ήσυχα και απομονωμένα μακροβούτια μακριά από την βουή των πιο πολυσύχναστων ακρογιαλιών, ενώ υπάρχει και υποτυπώδης οργάνωση (λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες). Γι αυτό όσοι αποφασίσουν να την επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί και τα απαραίτητα εφόδια (ομπρέλες, νερό κ.α.).

Η πρόσβαση στους Αμμόλοφους είναι εύκολη με τον δρόμο να φτάνει σχεδόν πάνω από την παραλία και να χρειάζεται μόνο μία μικρή κατάβαση της κοιλάδας που σχηματίζεται και οδηγεί στην ακρογιαλιά. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η πεζοπορία από τον οικισμό του Αγίου Παύλου (περίπου 10 λεπτά).